Rané odrůdy vína postihla plíseň. „Dosud jsme nesklízeli Veltlínské zelené, které vypadá slibně, stejně jako Ryzlink rýnský. Nyní sbíráme Sauvignon, jehož bobule jsou bohužel poškozené," naznačil šéf Znovínu Znojmo Pavel Vajčner.

Jak doplnil, mají i viniční tratě na kopcích, kde foukal vítr a vinohrady neničily deště tolik, jako v údolích. „Cukernatost bude letos spíše průměrná, odhaduji kolem jednadvaceti," uvažoval Vajčner s tím, že předpokládá kvalitnější vína v pozdním sběru. První vína jsou podle něho harmonická a aromatická.

Ještě dva týdny budou sbírat hrozny ve vinicích zaměstnanci Vinných sklepů Lechovice. „Zbývá ještě sklidit čtyřicet hektarů a odhadujeme, že sklizeň bude nižší, než loni. Její výsledek ovlivnilo nejprve dlouhé sucho a pak vytrvalé deště. Červené odrůdy vyhlížejí slibněji než bílé. Cukernatost našich vín je mezi dvacet a pětadvaceti stupni," prozradil Roman Stanek z Vinných sklepů Lechovice.

Vrásky na čele mají nyní vinaři ve Višňové. „Odhadujeme až padesátiprocentní propad. kromě vlastních vinic víno nakupujeme také od našich dodavatelů a potíže mají také," stěžoval si Václav Adámek z Adámkova Vinařství.

Jak dodal, víno zřejmě nebude mít takovou kvalitu, aby je mohli zdražit. „Jediné opatření, které můžeme udělat je, že nebudeme zákazníkům nabízet stáčené víno. Budeme pouze lahvovat," naznačil Adámek.

Úvahy o zdražení nepotvrdil ani ředitel Znovínu Vajčner. „Byla by to předčasná úvaha, zatím nevíme, co ještě přijde," podotkl šéf vinařské firmy.

Nižší cukernatost a slabší úrodu odhaduje také Marek Líbal z Horních Dunajovic. „Hrozny nakupujeme z družstva, pokud vím, se sklizní jsou nyní zhruba za polovinou," uvažoval vinař.

Propad úrody o jednu třetinu potvrdil Josef Líbal ze společnosti Agra Horní Dunajovice. „Slunce bylo málo a během krátké doby spadlo dvě stě padesát milimetrů srážek. Víno špatně vyzrává a část vinic je zasažená plísní. Plnou úrodu jsme nesklízeli již několik let," litoval Líbal, jehož firma obhospodařuje vinohrady na šestadevadesáti hektarech, kde pěstují zhruba dvacet rozličných odrůd vinné révy. Jejich hrozny mají nyní cukernatost mezi patnáct až jednadvaceti stupni.

Sběr hroznů v regionu uspíšily vytrvalé deště, které vyhnaly sběrače do vinohradů dříve. Rané odrůdy, které mají tenkou slupku totiž po napadení hmyzem začaly velmi rychle hnít. Deště také snížily cukernatost hroznů a ovlivnily množství kyselin.