Ojedinělý double šatovského Znovínu a solidní sbírka dalších ocenění vysoké kvality. Taková je úroda vinařů ze Znojemska po vyhlášení dvou prestižních celostátních vinařských soutěží. K triumfu v letošním Králi vín přidal Znovín navíc titul Vinař roku. Blýsklo se i mladé Vinařství Hanzal z Miroslavi a další vinaři z regionu.

„Obě soutěže jsme obeslali víny, která považujeme za naše nejlepší. Jak v Králi vín, tak ve Vinaři roku jsme už po jednom vítězství získali, obě trofeje v jednom roce máme ale letos poprvé," řekl ředitel šatovské firmy Pavel Vajčner.

V Králi vín získalo u odborné komise vůbec nejvyšší hodnocení a titul šampiona soutěže mešní víno Tramín červený, výběr z bobulí, ročník 2011. „Ve Vinaři roku se úspěch každého účastníka odvíjí od hodnocení jednotlivých vín předložené kolekce, proto je pro nás vítězství obzvláště cenné," dodal Vajčner.

Nebývalý úspěch má podle něj více příčin. „Ročníky 2009 a 2011 byly velmi kvalitní, výbornou práci odvedli naši sklepmistři, posílili jsme technologie. Většina úspěšných vín tentokrát pocházela z Křížového sklepa v Příměticích," vypočítal ředitel.

V Králi vín se dařilo i dalším vinařům ze Znojemska. Mezi elitní vína, oceněná čtyřmi korunami, proniklo se třemi vzorky Vinařství Hanzel z Miroslavi. „Účastnili jsme se vůbec poprvé, protože oficiálně fungujeme teprve dva roky. Výsledek je pro nás příjemným překvapením a velkým povzbuzením. Loňský ročník byl na Miroslavsku výborný co do cukernatosti, viniční trati jako Weinperky či Volné pole dávaly mimořádná vína," uvedl jednatel firmy Martin Hanzel.

Miroslavská firma uspěla i s poměrně málo známou odrůdou Kerner. „Je pravda, že u nás patří k těm málo rozšířeným, ale třeba v Německu je třetí nejužívanější," dodal Hanzel. Čtyři koruny přiřkli porotci ještě dvěma vínům z Vinařství Trpělka a Oulehla a také Znovínu, po jednom ocenění získali Vinařství Dobrovolný a Vinné sklepy Lechovice.

Čtyři vína oceněná trojkorunou si připsalo Vinařství Hnanice. „Ocenění bereme jako důležitý úspěch a dobrý marketingový nástroj. Hodnocení v každé soutěži je přirozeně subjektivní. Shodou okolností se současně s Králem vín  konal Festival vína v Pardubicích. A naše Veltlínské zelené, které se v Králi vín neumístilo, bralo v Pardubicích zlato," poznamenal ředitel hnanického vinařství Evžen Kašpárek. Tři další trojkoruny od degustátorů získala Vinařství Hanzal, po dvou pak Trpělka a Oulehla, Vinné sklepy Lechovice, a po jedné Znovín Znojmo a Vinařství Waldberg Vrbovec.

Svou pověst specialisty na růžová vína potvrdil dobšický vinař Jiří Hort. V kategorii rosé vín ve Vinaři roku získal za svůj Zweigeltrebe zlatou medaili, za víno téže odrůdy v Králi vín pak bral trojkorunu. „Beru to právě jako potvrzení výsledků své dlouhodobé práce v oboru růžových vín. Hodnocení je vždy subjektivní, ale je potřeba se  účastnit, aby si lidé mohli porovnat své hodnocení s výsledky komisí," uvažoval Hort.