„Špačci jsou tu každoročně, takže jsme na ně připraveni. Plašíme je děly, petardami a třikrát denně někdo vyjíždí na vinohrad osobně. I tak ale neuhlídáme všechno. Nejúčinnější je prý střílení, ale to my nikdy neděláme. Nemám ani vlastní brokovnici a myslivci na nás kašlou, z jejich se přeci neujídá," posteskl si olbramovický vinař Pavel Matouš.

Dodal však, že špačci zatím nikdy neujedli zásadní část úrody. „Daleko větší škody způsobují srnky, které révu okusují. Na oplocení celého vinohradu ale nejsou peníze," upozornil Matouš.

Na špačky jsou připraveni i v Rybníkách. „Zatím u nás žádné zásadnější nálety nepozorujeme. Nicméně po vinohradech už chodí hlídači," informoval Libor Košíček, který o tamní vinohrady pečuje.

První špačky však už zaznamenali také vinaři z okolí Znojma. Podle šéfa vinohradů Vinných sklepů Lechovice Romana Staňka nalétávají na révu už dva týdny. Díky nejrůznějším plašičům však zatím nezpůsobili větší škody.

Stejně okomentoval situaci také Antonín Zatloukal ze znojemského Znovínu. Dodal však, že vinaři ještě nemají vyhráno. „Zatím je ještě na polích kukuřice, takže špačci létají i tam. Teprve po její sklizni bude réva v největším nebezpečí," zdůraznil Zatloukal.

Podobný názor zastává také olbramovický vinař Jan Marek. Ten však při řešení problémů se špačky postupuje svérázně. „Když je špačků moc, tak po nich střílím. A kašlu na to, co o tom říkají vyhlášky. Stejně je většinou vymýšlí lidé, kteří o našich potížích moc neví," zdůvodnil .

Zákony přitom podmínky usmrcování špačka striktně vymezují. Střílet lze například pouze do okraje hejna čítajícího odhadem minimálně tisíc špačků v dohledu střílející osoby. Tento postup mohou navíc uplatňovat pouze lidé oprávnění lovit zvěř. I ti se však musí předem ohlásit na městském úřadě.

PETRA SVITAVSKÁ