Raritního slámového vína z hroznů odrůdy Pálava, které vinohradníci posbírali 29. září loňského roku v prémiové vinici Brodské stráně, se lidé napijí až za dva roky.

Hrozny na slámě leží přes tři měsíce. „Šetrně jsme posbírali necelých 1,9 tisíc kilogramů zdravých hroznů. Ty jsme pak uložili v bedýnkách na více jak sto dní na slámu. To proto, aby se k nim dostal vzduch, a aby je nenapadla žádná plíseň. Během této doby došlo ke koncentraci přírodního moštu a částečnému odparu vody, tudíž i ke koncentraci nejen přírodního cukru, ale i aromatických látek nebo třeba enzymů,“ vysvětlil ředitel vinařství David Šťastný.

Parta nadšenců chce obnovit okolí Mlýnského rybníka nedaleko kempu Apollo mezi Lednicí a Břeclaví.
VIDEO: Velký návrat? Mlýnský rybník u Břeclavi má lákat k rekreaci jako kdysi

Vzhledem k odpadu vody, kdy se sníží hmotnost, zůstalo z původního množství hroznů zhruba jedna a půl tuny. „Předpokládáme výlisnost okolo čtyř set až pěti set litrů, tedy na dva a půl tisíce lahví slámového vína,“ vyčíslil Šťastný.

Lisovat budou hrozny na slámové víno ve vinařství asi tři dny, což se liší od výroby běžného vína. „Normálně se lisuje v řádu několika hodin. Extrémně dlouhý je i kvasný proces. Obvykle trvá kolem čtrnácti dní, ale v případě slámového vína i tři nebo čtyři měsíce. Pak se musí víno gravitací vyčistit, jde o přírodní postup, do kterého nijak nezasahujeme,“ popsal ředitel postup výroby raritního vína, které je vhodné spíše k pití při slavnostnějších příležitostech.

Aqualand Moravia má za sebou velmi úspěšný rok.
Rekordní rok Aqualandu Moravia, letos areál v Pasohlávkách chystá nový tobogán

Alkoholu má slámové víno překvapivě málo. A to okolo deseti až jedenácti procent. „Přestože je v něm obsaženo hodně přírodního cukru, nedovolí kvasinkám prokvasit více,“ podotkl Šťastný s tím, že nejvhodnější k výrobě slámových vín jsou právě hrozny z odrůdy Pálava. Především kvůli nádherné vůni připomínající květ růže a lipového medu.

Šest set kilogramů odrůdy Cabernet Sauvignon mají na slámě uloženo v letošním roce i v nedalekém Zemědělském družstvu Sedlec. „Výrobu slámových vín v posledních letech snižujeme, protože o ně už na trhu není tak velký zájem jako před dvaceti lety. Navíc máme z předchozího roku ještě zásobu slámového vína z odrůdy Pálava, které je opravdu vynikající,“ prozradil Deníku hlavní sklepmistr Sedleckých vín Ctirad Králík.

Podívejte se na rozhovor s fotbalistou Pálavy Mikulov Filipem Navrátilem. Celý jej najdete ve spodní části článku.
HOST DENÍKU: Kdysi snil o Barceloně, teď chce Navrátil postup s Mikulovem

Loňský ročník byl podle vinařů pro slámová vína obecně velmi dobrý. „Přestože vinobraní a sklizeň začaly přibližně o čtrnáct dní později, dohnal to krásný podzim. Konec září, říjen, ale i listopad se vyznačoval vysokými teplotami a slunným počasím. Hrozny krásně dozrávaly a nenapadaly je žádné plísně, protože nepršelo. No a pokud je hrozen zdravý, jsou na výrobu slámového vína splněny jedny z hlavních podmínek,“ pochvaloval si Šťastný.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Podívejte se, jak proudí Dyje v centru Břeclavi. Hráze jsou podmáčené

Zdroj: Deník/Iva Haghofer
Zdroj: Deník/Iva Haghofer