Přestože rekordně vysoké teploty v minulém týdnu kvalitě hroznů prospěly, termín sklizně podle odborníků výrazněji neuspíšily.
„Zkoušeli jsme už sbírat na burčák odrůdu Iršai, která měla pěkných osmnáct stupňů normalizovaného moštoměru. Zítra začneme trhat i další odrůdy, především Müller Thurgau a Muškát moravský. Blíží se totiž burčákové slavnosti a vinobraní, z těchto odrůd proto připravíme především burčák,“ uvedl ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner.

Do vinohradů se ale chystají i vinohradníci z dalších firem. Tento týden vyrazí do vinic i pracovníci dobšického Vinařství Lahofer, které se na Znojemsku stará o rekordních více než čtyři sta hektarů ploch. „Ve středu nebo ve čtvrtek zkusíme na zkoušku sebrat část hroznů odrůdy Iršai Oliver. Příští týden v pondělí nebo v úterý už vyrazíme naostro, abychom posbírali hrozny, ze kterých připravíme burčák pro letošní Znojemské historické vinobraní,“ sdělil jednatel firmy Stanislav Lancouch.

Špatné lety

Podle něj ale ani vysoké teploty z uplynulého týdne nijak výrazně neuspíšily start hlavní části sběru hroznů. „Ten máme naplánovaný na pětadvacátého září a zatím jsme ho neposouvali. Mezi vinobraním a tímto termínem ale sklidíme třeba Müller Thurgau, ze kterého budeme připravovat mladá vína na svatého Martina. Úroda letos vypadá dobře, i když žádný rekordní rok to asi nebude. Oproti minulým dvěma špatným letům ale bude jak množství, tak kvalita hroznů velmi dobrá,“ dodal Lancouch.

Tento týden začnou se sklizní ranných odrůd i v Lechovicích. „Dolů půjde Iršai Oliver, mülerky a muškáty na burčák posbíráme v dalším týdnu. Po dvou špatných letech to letos konečně vypadá na slušný ročník, i když žádný extrém to asi nebude,“ potvrzuje i šéf vinohradů Vinných sklepů Lechovice Roman Staněk.

S tím souhlasí i sklepmistr Modrého sklepa v Novém Šaldorfu Antonín Koníček. „Sklizeň bude jistě lepší než vloni a předloni, hrozny na keřích jsou zatím velice pěkně. V některých polohách byl sice třeba Sauvignon zasažen mrazy, müllerka a Veltínské zelené ale naopak vypadá velice slušně. Vyzrálost hroznů je už nyní velmi dobrá, bobule mají i dostatek kyselin. Pokud tedy nyní nepřijdou vytrvalé deště či chlad, přirovnal bych letošní úrodu k rokům 2000 či 2003,“ předpověděl Koníček.

I on přitom tvrdí, že několik parných dnů z minulého týdne zrání révy příliš neovlivnilo.
„Sklizeň to mohlo posunout maximálně o den či dva dopředu. V průměrném roce začínáme se sklizní po druhém týdnu v září a ani letos to asi nebude výrazně jinak. Na výrobu burčáků se ale samozřejmě chystáme už v následujících několika dnech,“ dodal sklepmistr.