Osmnáct otevřených sklepů a stovky návštěvníků s degustačními skleničkami procházející sklepní uličkou. Tradičním obrázkem začne v sobotu sezona čím dál oblíbenějších vinařských akcí na Znojemsku. V květnu naváží vinaři v Hnanicích a Novém Šaldorfu, kteří své sklepy poprvé otevřeli už v lednu.

„Putování po dobšických sklepech bude letos již po osmé. Během let si získalo obrovskou oblibu, dokonce takovou, že zájem návštěvníků dosahuje mezí možností, aby putování nadále zůstávalo příjemnou akcí, při které mají návštěvníci a vinaři čas a možnost nejen vína nalévat a ochutnávat, ale také si o nich popovídat," uvedl starosta Dobšic Jaroslav Jenšovský.

Pořadatelé proti loňsku mírně zvýšili vstupné. „Cenu jsme upravili o padesát korun na rovných pět set. Hosté budou mít v ceně skleničku s nosičem, který byl loni za příplatek. Dostanou také čtyřicet lístků na vzorky, mapku a další informace," dodal starosta. Zájem návštěvníků bude zřejmě opět sahat k sedmi stovkám z minulých let. „Na termín putování se lidé ptají už od loňského srpna, ubytovací zařízení jsou na nadcházející víkend obsazená už tři čtvrtě roku. Očekávám tedy, že návštěvníků bude opět velmi mnoho. Zbývá se těšit, že klapne i počasí. Ideální by bylo, kdyby trochu přimrzlo a byl slunečný den," uvažoval starosta.

Na Znojemsko se opět chystají i hosté ze středočeských Dobšic u Nymburka. „S Dobšicemi u Znojma máme výborné vztahy už léta, často jsme se navštěvovali při různých příležitostech a z toho pak vyplynuly i cesty na Putování po sklípcích. Zprvu jezdilo pár aut, pak jsme pro velký zájem objednávali autobus," uvedl starosta středočeské vsi František Malý.

Zatímco v Dobšicích jsou otevřené sklepy již tradiční akcí, další obce a jejich vinařské spolky zkouší návštěvníky do sklípků lákat rok či dva. Například v Hnanicích se nápad s květnovým otvíráním sklepů velmi osvědčil. „Letos bude čtvrtého května fakticky třetí, oficiálně druhý ročník. S nápadem přišlo Vinařství Kořínek, které je i hlavním organizátorem. Už na nultý ročník byla výborná odezva, loni tu bylo několik set lidí. Z otevřených sklepů se zřejmě stane jedna z hlavních akcí v obci," uvedl místostarosta Hnanic Martin Dvořák.

Josef Kořínek z pořádajícího vinařství původně zamýšlel otevřít sklepy svého podniku. „Pak jsme zapojili i ostatní a už to bylo. Inspirovali jsme se i úspěchem podobných akcí jinde. Dobrá odezva nás samozřejmě těší," dodal vinař s tím, že i nadále bude hnanické otevírání sklepů typické snoubením dobrých vín, hudby a jídla.

Hned dvakrát pořádají svátek otevřených sklepů v Novém Šaldorfu. „Poprvé jsme je otevřeli při druhém ročníku Kopání písku pro Vídeň v lednu. Přišlo více lidí než loni. Jarní Otevřené sklepy chystáme na osmnáctého května," informoval Marek Špalek z pořádajícího sdružení Modré sklepy.