Do závodu se opět vydá i několikanásobný vítěz tohoto klání Zdeněk Mynář, jenž bude reprezentovat barvy Cyklo Klubu Kučera.

Vinařská padesátka nenabízí jen závod jednotlivců, ale oblíbenými se staly právě klání rodinných či firemních týmů. I letos tak lze nalézt ve startovní listině rodinné zástupce ve všech věkových kategoriích.

Vinařská padesátka zvaná také Znovín Cup se jede už praktický pošestnácté. Je to sice oficiálně patnáctý ročník, ale ten první byl nultý. Závod dříve absolvovali známí sportovci, jako třeba olympijská vítězka Kateřina Neumannová či z umělecké branže Filip Renč. „My to ale však neděláme pro slavné lidi, nepotřebujeme to," upozornil organizátor Vala.

Někteří sportovci jsou již zvědaví, jak moc pozměněnou trať organizátoři letos přichystali. „Určitě si ji ještě před startem projedu, ale co jsem stačil vidět, tak bude trochu lehčí než v minulých letech. Bude to spíš vyhovovat spurtérům," míní známý znojemský cyklista z týmu Cyklo Mikulášek Martin Vojtěch, který nepředpokládá, že by do nejvyšších příček závodu mohli zasáhnout cyklisté z Rakouska nebo Itálie.

Zajímavostí tohoto závodu pak je, že bývá obvyklé, že si závodníci pomáhají třeba při defektech, které na polních cestách mezi vinohrady bývají časté.

A jak se vlastně tentokrát pojede kolem rakouského Retzu? U kapličky před Heilligen Stein nezatočí cyklisté doprava, ale pojedou dále po hraniční cestě. U bývalé celnice překonají pak hlavní silnici a budou směřovat nad Unterretzbach vinicemi dál.

Asi po čtyřech kilometrech dorazí k obvyklé poslední občerstvovací stanici. Od ní pak novou cestou závodníci vystoupí k vinici Peklo.

Odtud po staré známé cestě do cíle v Šatově, kde je i start celého závodu. Sportovci tak tradičně projedou Havraníky, Novým Šaldorfem nebo Konicemi.

„Rád bych se opět umístil na stupních vítězů, ale měl jsem i nějaké zdravotní problémy, takže favoritem bude zcela určitě opět Zdeněk Mynař," odhaduje například cyklista týmu Atlanta Jiří Křivánek.

Start závodu je příští sobotu v místě u vinařské firmy Znovín Znojmo o půl desáté dopoledne.

MARTIN SMEJKAL