Putovat po vinařských vesnicích regionu a využít při tom Vinobus, budou moci již od příštího května všichni milovníci vína. Projekt plánovaný dlouhá léta se však nerozhodli podpořit zastupitelé některých obcí. Příspěvek dvacet tisíc korun po dobu deseti let, který předseda VOC Znojmo František Koudela navrhoval, se jim jeví příliš vysoký Sezonní provoz Vinobusu přitom přijde na bezmála milion korun, dvě třetiny zaplatí vinaři. „Jelikož v seznamu vinařů VOC Znojmo není žádný vinař z naší obce a nemáme zde ani reprezentativní sklepní uličku, jeví se nám částka dvacet tisíc korun po dobu deseti let vysoká. Zastupitelstvo obce neschvaluje požadovaný příspěvek na provoz Vinobusu," uvedli v usnesení ze začátku července havraničtí zastupitelé. Podobného názoru byli i v nedalekých Hnanicích. „Zastupitelé měli ucelené informace a čerpali z obsáhlého dopisu od pana Koudely. Většina z nich ale nechce přispívat na turismus, který je určený především pro několik málo firem," vysvětlil hnanický starosta Martin Dvořák s tím, že jeho vesnice je turisticky poměrně vyhledávaná a musí pečlivě přemýšlet, kam peníze z obecního rozpočtu poputují.

Podle předsedy VOC Znojmo a hlavního tvůrce projektu Vinobusu Františka Koudely měly tyto částky směřovat spíše na propagaci, než na samotný provoz. „Vím o tom, že nás dvě obce odmítly. Jednám s několika dalšími, kde naopak zájem projevili a dokonce jsme pozvaný i na tamní zastupitelstva­.Trasa Vinobusu by měla přesáhnout nabídku VOC Znojmo a turisté by měli vidět víc, než jen víno a sklepy," uvažoval Koudela s tím, že sezonní provoz Vinobusu přijde na bezmála osm set tisíc bez DPH. „Dvě třetiny pokryjí sami vinaři ze sdružení VOC. Dotací vypomůže také kraj a Znojmo," vypočítal Koudela.

Poprvé budou mít zájemci možnost projet si trasu již o Vinobraní, zatím ale v autobuse podobného typu. „Vinobus s dvaatřiceti místy a vyklápěcí střechou musíme nechat vyrobit na zakázku. Vyrazí ze Znojma od Vlkovy věže a projede šedesátikilome­trovou trasu s bezmála dvaceti zastávkami. Ostrý provoz začne v květnu příštího roku," naznačil předseda VOC Znojmo.

Speciální autobus pro turisty pojede čtyřikrát za den.„Průvodce cestujícím popíše zajímavosti na trase. Pokud se někde bude lidem líbit, prostě vystoupí a počkají na další linku," sdělil Koudela.

Novinku v podobě Vinobusu vítá například Milan Štěpek ze Znojma. „Je to zajímavý nápad. Už se těším, jak si díky Vinobusu s přáteli vyrazím na zajímavý výlet," těší se Štěpek.

Na projekt je zvědavý také znojemský odborník na cestovní ruch a marketing Pavel Kovařík. „Je to velká věc a unikátní projekt. Pokud některé obce přispět nechtěly, chápu to, i dvacet tisíc za rok může být velká částka. Navíc v porovnání s celkovými náklady jde jen o symbolickou sumu," uvažoval Kovařík.

Vinobus podle něho může zviditelnit nejen region, ale i celý kraj. „Všichni zúčastnění dobře vědí, proč do projektu šli," dodal Kovařík.

Kraj se zavázal přispět na provoz třemi sty tisíci ročně po dobu tří let. O dvě stě tisíc požádal město Znojmo předseda VOC Koudela, zatím čeká na vyjádření.