Dostalo se do finále prestižní soutěže MIPIM Awards konané ve francouzské Cannes. Projekt od brněnské kanceláře Chybik+Kristof soutěž sice nevyhrál, k unikátní stavbě s typickou vlnou ve vinicích na Znojemsku, se ale upírají zraky z celého světa.

Moderní stavba v betonu a skle navazuje na viniční řádky, interiér tvoří oblouky připomínající klenbu vinného sklepa. „Když jsme zveřejnili záměr postavit v trati U Hájku vinařství, architekti Chybík a Krištof nás oslovili, zda by mohli udělat návrh. Vlna tam byla od první chvíle, oslovilo nás to,“ přiblížil začátek stavby ředitel vinařství Petr Chaloupecký.

Unikát ve střední a východní Evropě. Superrychlý a výkonný automat na rozbor krve a tělních tekutin zprovoznili v Nemocnici Znojmo. Nemoci odhalí do půl hodiny.
Unikátní robot ve znojemské nemocnici: superrychle odhalí infarkt i cukry

Následovaly podle něj konzultace nad propojením výrobního areálu, administrativní části a návštěvnického centra. Právě to obdivovali včera i návštěvníci degustace vín. „Nádherné prostředí, všude plno světla. Stavba, která zapadne do okolních vinohradů. Z terasy je krásný výhled,“ předháněli se návštěvníci v dojmech.

Amfiteátr a Lahotéka

Po venkovním schodišti se pohodlně dostanou na střechu domu, jindy slouží jako pódium při pořádání společenských akcí. „Říkáme tomu amfiteátr, prostoru pro ochutnávku vín zase Lahotéka,“ podotkl Chaloupecký.

Unikátní stavba byla podle něj náročná. „Používali se nové technologie a velkorysá řešení. Technologicky to byla náročná stavba, se zájmem jsme sledovali její vývoj,“ přiblížil Chaloupecký, který se včera věnoval v novém vinařství zpracování hroznů.

Nové vodní dílo vybudovali za pět milionů korun v Lesonicích na Znojemsku. Bude sloužit k zadržení vody, ale také k rekreaci, rybolovu i potápěčům na tréninky.
Nová nádrž u Lesonic zadrží přívalovou vodu. A potěší rybáře i potápeče

MIPIM Awards je vrcholem největšího světového veletrhu nemovitostí, V soutěži porota oceňuje nejlepší developerské projekty roku. Velkou roli v ní hraje architektura. České projekty v ní uspějí jen zřídka, proto je česká účast ve finále opravdu úspěchem. Architekti Ondřej Chybík a Michal Krištof stanuli po boku slavných jmen. Za soupeře měli projekty jako Svart Hotel v Norsku, Studentské bydlení BaseCamp Lyngby v Dánsku, Královskou mincovnu v Nizozemsku či Olympijské a paralympijské muzeum v USA.