„Postižení bobulí se projevuje změnou zbarvení, propadáním pletiv a usycháním jednotlivých nebo i skupin bobulí, případně i větších částí a výjimečně i celých hroznů. Ve výsadbách však tímto způsobem bude poničeno jen asi pět procent hroznů,“ uvedl vinařský odborník Jaromír Čepička.

Úroda podle něj vypadá letos výborně. „Průběh roku dává naději na velmi povedený ročník. Jsou sice místa, kde došlo k lokálnímu poškození vlivem mrazíků z počátku května, celkově je ale vše v pořádku. Sklizeň bude díky teplu o čtrnáct dnů až tři týdny dříve. Na mikulovském i znojemském historickém vinobraní se tedy můžeme těšit na výborné burčáky,“ dodal odborník.

Sucho a horko se ale začíná projevovat v oblastech s lehčími půdami, především na Hrušovansku, v okolí Božic i Lechovic. „Tam bude výnos spíše podprůměrný,“ doplnil Čepička.

Nedostatek vláhy je citelný i podle vinaře Jiřího Barabáše z Hodonic. „Pokud zaprší do čtrnácti dnů, bude úroda vypadat určitě lépe. Jeden deštík by to ale nespravil. Deficit vláhy je už velký. I tak je ale naděje na výborné víno,“ řekl Barabáš.

O tři týdny dříve začnou zřejmě sklízet i ve Vinných sklepích Lechovice, které mají největší plochu vlastních vinic na Znojemsku. „Poškození hroznů je minimální. Chtělo by to déšť, ale úroda stále vypadá velmi dobře. Se sklizní bychom mohli začít o tři týdny dříve oproti loňsku,“ sdělil Roman Staněk, který má v Lechovicích na starosti vinice.