„Znojemské historické vinobraní má být letos velkolepou rekonstrukcí slavné minulosti města, a to v takové formě a rozsahu, aby ji účastníci pocítili na vlastní kůži," představil zamýšlené pojetí slavnosti šéf Besedy Dušan Varga.

Pořadatelé slibují působivý historický průvod, který diváci uvidí procházet středem města na hlavní tribunu na Masarykově náměstí tradičně v pátek večer a v sobotu brzy odpoledne.

„Královskou návštěvu doprovodí také konšelé, bůh vína a dobré nálady Bakchus, pětatřicet koní s povozy, fakíři, kejklíři, ptáčníci s dravým ptactvem, středověcí hudebníci, kati a odsouzenci. Dohromady se jej zúčastní více než čtyři stovky účinkujících v dobových kostýmech, jejichž celková hodnota dosahuje částky více než dva miliony korun," vypočítala Jana Přibylová z agentury, která má na starost propagaci letošních slavností vína.

Pořadatelé již oznámili i obsazení královského páru. Jana Lucemburského po roční přestávce opět ztvární Marek Čapoun, který se v roli osvědčil již osmkrát. Coby Eliška Přemyslovna bude mít naopak premiéru Šárka Drozdová.

„Diváci ji mohou znát z představení znojemského Divadelního spolku Rotunda. S Vinobraním už má také zkušenosti coby první dvorní dáma," dodal Varga.

Historický ráz slavnosti tradičně podtrhnou středověká tržiště na Václavském a Mikulášském náměstí a Slepičím trhu. „Atmosféru dokreslí živá středověká hudba. O mistrné a bezpečné provedení soubojů se postarají známé skupiny historického šermu," doplnila Přibylová.

Historický program pro děti nabídne hradební příkop v dolním parku.