Druhý rok po sobě znojemské historické vinobraní překonalo novodobý rekord počtu návštěvníků. Přestože některá regionální média hlásila již počátkem týdne návštěvnost sedmaosmdesát tisíc lidí, přitáhly podle oficiálních zdrojů největší městské slavnosti roku letos už téměř sto tisíc lidí. Zástupci města naznačili, že se po letošních zkušenostech nebrání diskusi, zda příští rok, opět nezavést i jednodenní vstupné.
„Z výzkumu, který jsme mezi návštěvníky letošního vinobraní provedli plyne, že od nich dostalo při hodnocení podle školní stupnice celkovou známku 1,7. Mimoznojemští hosté byli mírně velkorysejší, místní přísnější,“ informoval Pavel Kovařík z agentury inPuncto. Jak dodal, u návštěvníků obecně bodoval jednoznačně průvod, celková atmosféra, ale i program a nabídka burčáku.

Rozporné názory měli návštěvníci na vstupné. „Osobně mi nevyhovovalo, že jsem si nemohla koupit vstupenku na jeden den. V sobotu jsem totiž musela do práce,“ posteskla si Marie Potočná.
Lidé však většinou cenu vstupenky akceptovali. „Když se podívám na program, množství umělců, přijde mi částka dvě stě padesát korun rozumná,“ myslí si Pavel Holík z Prahy.

V každém případě letos vinobraní táhlo. „Podle počtů vstupenek, vyměněných za pásky, můžeme říci, že letošní znojemské vinobraní navštívilo devadesát šest tisíc lidí,“ informoval šéf Znojemské Besedy a městský radní Oto Mašek.

Výši vstupného představitelé města obhajovali. „Docela mně zarazilo, když jsem se v podrobnějších výsledcích průzkumu mínění návštěvníků dočetl, že největší problém viděli ve výši vstupného. Myslím, že dvě stě padesát korun je vzhledem k bohatému programu velmi dobrá cena,“ řekl starosta Znojma Petr Nezveda.

Bránil i rozhodnutí nabídnout vstupenku pouze na oba dny. „Vinobraní je jedna akce i když trvá dva dny. Zde vidím spíš nedostatek na straně Znojemské Besedy, která měla změny, jako byla jedna vstupenka, či to, že vstupné platily děti od šesti let více a důrazněji prezentovat,“ dodal starosta.
Mašek výtku částečně uznal. „Myslím, že jsme, i v dobré spolupráci s médii, o všech změnách dostatečně informovali. Můžeme se ale určitě poučit a dát si příští rok záležet ještě víc,“ řekl Mašek.

Oba představitelé města naznačili, že o vstupném budou ještě radní jednat. „Určitě budu prosazovat zvýšení věkové hranice pro platící děti. Také nejspíš poskytneme volný vstup vozíčkářům, lidem s průkazem ZTP/P. Ovšem rozhodně to nebude tak, aby se mohlo domáhat volného vstup šest lidí jako doprovod jednoho člověka na vozíku, což se letos také například stalo,“ uvedl starosta Nezveda.

Podle Maška chtějí pořadatelé připravit pro příští ročník náležitou slavnost. „Každý rok chceme něco vylepšit a je samozřejmé, že na jubilejní ročníku si dáme obzvlášť záležet. Podrobnosti zatím nebudu prozrazovat, ale nápady máme a program posuneme zase trochu dopředu,“ naznačil Mašek.