Mezi ty, kteří město na víkend opustili a nechali je turistům, se řadí i další Mikulovan Jiří Matuška. „Nemám totiž rád velké akce,“ svěřil se Matuška.

Podle velitele mikulovských strážníků Jiřího Hamerníka je už téměř pravidlem, že se sedmiapůltisícové město rozdělí při vinobraní zhruba na dvě poloviny. „Jedni odjedou, zatímco druzí se už se zvýšeným ruchem za ta léta smířili. Nepociťujeme ani řevnivost mezi našinci a cizinci, při akcích nemáme ani zvýšený počet oznámení kvůli nevhodnému chování návštěvníků,“ uvedl Hamerník s tím, že si lidé jen více ztěžují na špatně zaparkovaná auta.

Velitel strážníků oceňuje také to, že v posledních pěti letech se návštěvnici už tolik neperou a méně toho rozbijí. „V současnosti asi nejvíce trpí přechodné dopravní značení, které opilci různě přenášejí,“ popsal.

Odpadu je polovina

Podle mluvčí pořádající Mikulovské rozvojové Kateřiny Hučkové se letos navíc snížilo i množství odpadu, a to především díky zavedení vratných kelímků. „Směsného odpadu bylo loni v kontejnerech sto deset kubíků, letos už jen padesát,“ srovnávala Hučková.

Mikulovský starosta Rostislav Koštial je navíc přesvědčený, že se kultura pití vína a burčáku zvyšuje. „Chceme, aby se tento svátek nesoustřeďoval jen na náměstí a do amfiteátru, ale žil jím celý Mikulov. Opticky pak vnímám zvýšení čistoty města,“ shrnul starosta.

Mikulov hostil Pálavské vinobraní. Navštívily ho desítky tisíc milovníků vína a burčáku.
Luxusní vína, burčák, chválili Pálavské vinobraní. Přilákalo přes 50 tisíc lidí

Další obří svátek vína čeká o nejbližším víkendu Znojmo. Každý rok opouští druhé největší město jižní Moravy kvůli Znojemskému historickému vinobraní Lukáš Kutý. Vyhýbá se tak hluku a tisícům lidí bavících se v ulicích až do rána. „V pátek jsem ještě doma, ale v sobotu už odjíždím na chalupu. Jako místní jsem opakovaným Vinobraním už poněkud nasycený. Bydlím v centru a davy lidí procházejí přímo pod mými okny. Na chalupě mám svatý klid,“ svěřil se Kutý.

Pořadatelé předpokládají, že na vinobraní dorazí návštěvníci z různých koutů světa. Prodej permanentek zaznamenali ve Velké Británii, Nizozemí nebo Itálii. „Čísla z předprodejů jsou opravdu skvělá. Těšit se můžeme už nyní na návštěvu více než čtyřicet tisíc hostů,“ sdělil před pár dny ředitel pořádající Znojemské Besedy František Koudela.

Až příliš mnoho turistů je trnem v oku také některým obyvatelům Lednice na Břeclavsku. Tím spíše, že tamní zámek a přilehlý park jsou v obležení návštěvníků po většinu roku. Jen loni zavítalo do Lednice na 427 tisíc hostů. Zařazení do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO navíc Lednickým zablokovalo výstavbu parkoviště nebo solární panely na střechách.

Jízda králů se do Skoronic vrátila po pěti letech.
Jízda králů obnovuje paměť dědiny. Šimona s růží v ústech doprovázelo 26 koní