Základním pilířem historického programu Vinobraní bude opět unikátní historický průvod. Ústřední postavou průvodu je král Jan Lucemburský s chotí Eliškou Přemyslovnou a početnou družinou bubeníků, praporečníků, kejklířů, komediantů, pážat, dvorních dam i rytířů na koních. Kostýmovaný průvod více než 460 historických postav projde městskou památkovou rezervací dvakrát, pokaždé v podobě výpravné podívané na téma příjezdu a vítání krále Jana Lucemburského, který navštívil Znojmo, aby zde oslavil úspěšná státnická jednání.

V pátek večer projde průvod městem za svitu pochodní a vyvrcholí ohňovou show na hlavní scéně v podání skupiny Pa-li-Tchi. „Sobotní odpolední průvod pro změnu vygraduje na hlavním pódiu historickou scénou, zobrazující předávání práv konšelům, trestání nepoctivých vinařů a odsouzenců máčením v kašně," naznačil Koudela.

Role krále se již potřetí ujme znojemský rodák a herec Miroslav Hrabě, známý hlavně z rolí v televizních seriálech či z filmové pohádky Nejkrásnější hádanka.

Královnou bude opět znojemská herečka Šárka Drozdová, která se v této roli představí už počtvrté. Královský pár bude vystupovat ve výpravných kostýmech, ušitých speciálně pro Vinobraní. Kostým krále má hmotnost 11 kilogramů, šaty pro královnu váží sedm kilogramů.

Průvod krále Jana Lucemburského nebude jediným lákadlem pro milovníky výpravné historické zábavy. Historický program bude probíhat celou dobu na pěti scénách, kde budou k vidění dobová tržiště, vojenská ležení, rytířské turnaje a vystoupení skupin historického šermu, kejklířů, fakírů, mistrů ohně, kouzelníků, tanečníků a středověkých komediantů. Dalšího rozšíření o nové kostýmované postavy se dočká loňská novinka – ulička chudiny v Malé Mikulášské, která návštěvníky vtáhne do atmosféry středověké chudinské čtvrti.

„Potkat tam můžete kata, věštkyni, žebráky, mnichy, pěvce, ale i lehké děvy, hazardní hráče, šarlatány nebo zloděje," dodal Koudela.

Podívanou nabídne i scéna na Kolbišti. Divadelní a kaskadérská společnost Štvanci tam podle organizátorů předvede absolutní špičku v oblasti rytířských turnajů a šermířských představení.

„A historie bude provázet i nedělní program Vinobraní," slíbil Koudela.