Vína se vypilo více než loni. „Přesná čísla ještě nemáme, ale za VOC Znojmo mohu říci, že to byl markantní nárůst počtu vypitých lahví vína. Ještě to však musíme spočítat," řekl včera odpoledne Koudela s tím, že spokojeni byli také všichni vinaři, se kterými mluvil.

Vrcholem oslav vína byl sobotní ohňostroj. „Dopadl výborně. Podařilo se skvěle sladit pyrotechnické efekty s hudbou," nastínil ředitel.

Mezi hosty letošního Vinobraní byla i rodina Pavla Lungy ze Zlína. „Vinobraní se nám moc líbilo. Synové pak byli nejvíc nadšeni z rytířských soubojů a hlavně kolotočů. Mají šest a deset let. Ale jinak to pro nás bylo celkem fyzicky náročné. Program je poměrně dlouhý a zvládat ho s dětmi není jednoduché," svěřil se Pavel Lunga.

V budově archivu se při ochutnávkách ráda s přáteli zdržela Pavlína Šebelová z Blanska. „Burčák byl výborný a z vín nám utkvěl hlavně Ryzlink rýnský. Přilákali mě sem přátelé a také vystoupení Barbory Polákové Na Káře," svěřila se Šebelová.

Příliš práce neměli o Vinobraní muži a ženy v uniformách. „Měli jsme jen jednoho předvedeného kvůli ublížení na zdraví. Bylo to v pátek v noci po skončení programu u jednoho z nočních podniků," konstatoval ředitel strážníků Ivan Budín.

Jak dodal, práci měli především s odtahy špatně zaparkovaných aut před startem samotného Vinobraní.

Republikoví policisté řešili kromě špatného parkování a porušování zákazu vjezdu i drobné krádeže. „Před půlnocí ze soboty na neděli měl mladíkovi ze Znojemska někdo u kolotočů odcizit z kapsy kalhot peněženku. Také jsme přijali oznámení o odcizení bicyklu na Horním náměstí. Třiačtyřicetiletá žena z Olomoucka oznámila, že jí ho někdo během pěti minut její nepozornosti odcizil po třetí hodině v noci z pátku na sobotu. Způsobenou škodu vyčíslila na dvacet tisíc korun," sdělila policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Policisté také přistihli tři řidiče, kteří usedli za volant, aniž by stihli vystřízlivět.

Příliš práce neměli ani záchranáři. Patrně díky příznivému počasí vyjížděli pouze k jednotlivým případům. „Měli jsme v pátek i v sobotu posádku na Vinobraní navíc. Zaznamenali jsme tři úrazy. Šlo většinou o drobná povrchová zranění. V jednom případě jsme řešili alergickou reakci po bodnutí vosou," informovala mluvčí záchranné služby Barbora Zuchová.

Jak dodala, věnovali se zdravotníci také lidem, kteří neodhadli míru alkoholu. „Zaznamenali jsme nárůst počtu pacientů, kteří měli obtíže kvůli vypitému alkoholu. Různě po městě jsme se věnovali lidem s různými náznaky opilosti. Souvisí to pochopitelně s větším množstvím lidí na jednom místě," dodala.