Zoo vítání jara pořádá každoročně. „Vše vyvrcholilo ve dvě hodiny odpoledne, kdy jsme pomyslně vyhnali Moranu a tím i zimu, ozdobili líto, a přivítali tak jaro a vylosovali šest účastníků soutěžní stezky," uvedl mluvčí Vaňáč.

Zájemci se také mohli leccos zajímavého dozvědět při komentovaných setkáních s vybranými zvířaty či ptáky - například o pandě červené, surikatách či jeřábech mandžuských. Letos poprvé po zimě návštěvníci také mohli vidět ve výběhu dvě samice medvěda kamčatského Irinu a Kamčatku, které se vyhřívaly na sluníčku.

Až šedesát tisíc trsů konikleců mohou lidé vidět na Kamenném vrchu v Brně.
VIDEO: Koniklecová krása na Kamenném vrchu v Brně. Kvetou tisíce trsů, podívejte

„Velkou radost nám udělalo to, že si zájemci našli cestu na přednášku o ochraně dudka chocholatého na jižní Moravě. Právě ochrana živočišných druhů a biodiverzity je pro nás prioritou a jsme rádi, že díky nám ví návštěvníci o přírodě víc," sdělil mluvčí.

Zhruba před šesti lety jihomoravští ochranáři ve vybraných lokalitách na jihu Moravy rozmístili několik budek, které dudkům slouží pro vyvádění mladých. Populace dudků v České republice je podle zoo sice stabilizovaná, ale čítá pouze sedmdesát až st čtyřicet párů.

Fotbalista Petr Švancara na ostrově zhubl osmnáct kilo.
Švancara o Survivoru: Jít v noci na záchod? To bylo v pytli. Sex tam není téma

Hlavní příčinou nízkého počtu je ztráta přirozeného životního prostředí a nevhodné hospodaření se zemědělskou půdou. Přesná místa umístění budek ochranáři tají, aby měli ptáci klid na případné hnízdění.

LOŇSKÁ NÁVŠTĚVNOST zoo po dvou covidových letech znovu překročila tři sta tisíc lidí. V letech 2020 a 2021 se pohybovala kolem 265 tisíc. V roce 2019, tedy před covidem, zoo navštívilo přes 330 tisíc. Brněnská zoologická zahrada funguje od roku 1953, letos tak slaví 70 let od založení. Je na Mniší hoře v blízkosti Brněnské přehrady na ploše 65 hektarů. Chová na 2 200 zvířat 400 druhů.