Až pojede v blízké budoucnosti vášnivý cyklista Luděk Jelínek ze Znojma s přáteli na projížďku do Podyjí či Dolního Rakouska, bude klidnější. Ví, že v případě jakéhokoli úrazu bude mít jistotu rychlejšího příjezdu záchranky, ať bude kdekoliv.

Zástupci rakouského i českého ministerstva zdravotnictví totiž ve čtvrtek ve Znojmě podepsali memorandum o spolupráci. To řeší právě lepší koordinaci zásahů záchranné služby v příhraničí a možnost zasahovat i na území sousedního státu.

Podepsaný dokument musí ještě potvrdit oba parlamenty, potom budou kraje ladit konkrétní pravidla. „Podařilo se přesvědčit obě vlády o užitečnosti této smlouvy. Po ratifikaci parlamenty a po uzavření realizačních dohod spolkových zemí a krajů, na té mezi Jihomoravským krajem a Dolním Rakouskem už pracujeme, budou moci neodkladnou pomoc pacientům poskytovat oba záchranné systémy bez ohledu na státní hranici. Tedy záchranky pozemní i letecké," řekl hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Lidé z příhraničí i turisté nápad vítají. „Je to skvělá zpráva. Ne že bych chtěl přivolávat neštěstí, ale rozhodně to bude nejen pro nás cyklisty znamenat větší duševní pohodu při našich cyklistických výletech na obou stranách hranice," ocenil snahu představitelů obou zemí Luděk Jelínek.

Zádrhel? Jazyková bariéra

Jak dodal, menší potíže někomu může působit jazyková bariéra. „To je jediný menší zádrhel, který se může vyskytnout. Když bude zraněný Čech bez znalosti alespoň základů německého jazyka, může s tím mít poněkud problém. Ale jinak skvělý nápad," naznačil Jelínek.

Rámcovou smlouvu mezi Českou republikou a Rakouskem o přeshraniční spolupráci v oblasti zdravotnické záchranné služby podepsali ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček a náměstek rakouské ministryně zdravotnictví Clemens Martin Auer. „Podpisem smlouvy však administrativní úkony nekončí. České i rakouské partnery čeká náročnější vyjednávání. Kraje Vysočina, Jihomoravský a Jihočeský se musí s Horními a Dolními Rakousy shodnout na konkrétních pravidlech spolupráce. V ujednáních, která uzavřou, se budou muset vypořádat s odlišnostmi systému v obou zemích, s rozdílnou strukturou přednemocniční péče, s otázkami ohledně úhrady a odpovědnosti," naznačil Němeček.

Náměstek rakouské ministryně ocenil, že dohoda pomůže záchranářům v tom, aby mohli pomáhat. „Hranice blokují myšlení a hlavu. My ale umožňujeme těm, co jezdí s modrými světly, aby pomáhali lidem," konstatoval Auer.

Podepsaný dokument musí potvrdit ještě oba parlamenty. Podle slov hejtmana je Jihomoravský kraj schopný vše zvládnout ještě v první polovině letošního roku.