Starosta Třetina připomněl, že z Krumlovska, Ivančicka a Miroslavska dojíždí mnoho lidí za prací do Brna. „Apeloval jsem proto na radní, aby nezapomínali na vlakové spojení přes Krumlov, připomínali tuto trať ministerstvu dopravy a poukazovali na to, kolik lidí dojíždí do Brna za prací," uvedl Třetina, opoziční krajský zastupitel.

Reagoval na nedávné sdělení ministra dopravy Dana Ťoka. Ten při návštěvě Znojma oznámil, že pro přímé spojení Znojma s Brnem preferuje trasu přes Břeclav. „Preferujeme dokončení modernizace této trati a následné napojení na Brno. Po opravách by trasa měla být rychlejší, než pokud bychom zvyšovali kapacitu přímého napojení Znojma s Brnem," uvedl ministr.

Oprava má umožnit zrychlení trati z osmdesáti na sto dvacet kilometrů v hodině. Do Břeclavi by se vlak dostal za necelou hodinu a za pětadvacet minut by pak dojel do Brna.

Znojemský zastupitel a člen spolku pro veřejnou dopravu jihozápadní Moravy Jiří Kacetl připomněl, že obnovu trati do Brna přes Krumlov již dříve podpořila řada starostů v regionu. „Před sedmi lety podepsalo příslušné memorandum pětačtyřicet starostů. Bylo možné začít úsekem ze Znojma do Hrušovan, ten ale nakonec získá jen část peněz, zbytek půjde do úseku na Břeclavsku. Vítám, že nyní obnova trati přes Krumlov znovu získává podporu," podotkl Kacetl.

Hejtman Michal Hašek přislíbil, že pomůže zprostředkovat další jednání. „Kraj je zodpovědný za vlaky. Koleje, po kterých jezdí, jsou věcí státu. Jsem ale připraven iniciovat jednání Znojma a Krumlova se správci železnic, zda jsou schopni tuto trať zařadit do plánu modernizací," uvedl hejtman.

Podobně se vyjádřil i starosta Znojma Vlastimil Gabrhel, který původně vyslovil souhlas s Ťokovým plánem. „Na modernizaci trati do Břeclavi jsou připraveny miliardy, je to nejrychlejší cesta. Pro Znojmo nicméně není ideální, proto uděláme ve spolupráci s krumlovským starostou vše pro to, abychom se posunuli dál. Je potřeba tuto akci dostat během několika let do Státního fondu dopravní infrastruktury. Na to budu jako poslanec brát zřetel. Budu vděčný i za součinnost kraje," upřesnil nyní Gabrhel.