„Máme kladné stanovisko památkářů k provedení sanace omítek. Ve věži bude odstraněná vlhkost do výšky tří metrů. Dřevěné schody získají nový nátěr. Většina prací by měla být hotova do konce roku," uvedla mluvčí radnice Renáta Bártová.

O letních prázdninách tak už věž otevřena nebude. „O Vinobraní zde ale bude mít pravděpodobně otevřeno sdružení VOC své centrum, pak by práce znovu pokračovaly tak, aby věž byla připravena pro další turistickou sezonu již v dubnu," doplnila mluvčí.

Sdružení VOC Znojmo hodlá ve věži zřídit vinařské informační centrum. „Turisté, kteří přijedou do Znojma, se logicky ptají, kde mohou ochutnat víno. Tuto možnost jim nabídneme, včetně prohlídky věže. Hledal jsem nějaké prostory v centru města a Vlkova věž je ideální. Pronajali jsme si ji na deset let a použijeme zde unikátní zařízení, které umožní zachovat kvalitu vína i při opakovaném nalévání vzorků," vysvětlil předseda sdružení VOC Znojmo František Koudela.

Turisté se také dozví, jaké vinařské akce v okolí mohou navštívit nebo které sklepy a kdy mají otevřeno. V novém vinařském infocentru jim naplánují program na den nebo týden dopředu. „Se zástupci města jsme snadno našli společnou řeč," podotkl Koudela.

Místostarosta Jan Grois je nadšen z toho, že věž získá nové využití. „Předloni byl nájemcem Vlkovy i Radniční věže Milan Trojan. Myslím si, že to nebylo šťastné řešení. V loňském roce provozovala Vlkovu věž Znojemská Beseda. Ukázalo se, že turisté mají větší zájem o návštěvu Radniční věže a Vlkovka pro ně není až tak atraktivní. Jsem rád, že se pro ni podařilo najít toto využití. Spojení vína a turismu je správné řešení," podotkl Grois.

Loni umožňovala turistům výhled z Vlkovy věže Znojemská Beseda. „Vyhlídková věž byla zpřístupněná o letních prázdninách. Přízemí sloužilo jako úschovna kol. Využití jako infocentrum VOC se mi zdá ideální. Návštěvníci Znojma většinou bloudí a hledají, kde by bylo možné ochutnat nějaká kvalitní vína," řekl ředitel Besedy Dušan Varga.

Zklamání nad tím, že letos ještě zůstane věž nepřístupná, vyjádřil ale Lukáš David z průvodcovské agentury Remo Agency. „Mrzí mě, že město není schopné zajistit zpřístupnění památek. Spousta oprav se řeší až deset minut po dvanácté, což je případ i Vlkovy věže. Utíká tak jedna sezona za druhou, což je velká škoda. Uměl bych si zde představit alespoň parkoviště pro kola. Chápu, že problém je v zajištění obsluhy, ale stačil by automatický otáčecí kříž, jako jsem viděl v zahraničí," navrhoval David.

Šéf průvodcovské agentury se snažil iniciovat schůzku se starostou s návrhem o založení akční skupiny pro cestovní ruch.

„Ve Znojmě je spousta mladých lidí s dobrými nápady. Bohužel, starosta této myšlence nebyl nakloněný. Mám pocit, že Znojmo nabízí turistům především podzemí a výhled do údolí Dyje od hradu," posteskl si David.

Znojemský starosta Vlastimil Gabrhel potvrdil, že s Davidem na toto téma hovořil. „O akční skupině jsme se ale konkrétně nebavili. V tomto jsem přístupný dalšímu jednání," řekl.