V nejnižším bodě Jevišovic je rušno. Lokalita Podolí poutá pozornost. Do místa se sjíždějí dobrovolní hasiči, jindy klidný potok s názvem Nedveka obkličují novináři.

Pohledy padají nejprve na kalnou divokou vodu potoka, ze kterého je náhle divoká řeka, a pak hned na všechny domy v okolí. Většina z nich má otevřená okna i dveře, otevřená je i garáž nedaleko lávky. Té chybí železné zábradlí.

Cesty kolem řeky vypadají, jako by se po nich převalila voda z velkého kalného rybníka. „Vždyť to tak je. Ve dvou vesnicích nad námi praskla hráz rybníků a tohle je výsledek. Povodňová vlna, která sem kvůli prasklým hrázím v neděli přišla, nás vyhnala z domovů," zlobí se muž, který odpočívá na zápraží svého domku.

Cestou kolem řeky prochází skupinka upracovaných dobrovolných hasičů. Potkávají se se starostou Jevišovic Pavlem Málkem. „Hlavně to, Pavle, všechno nafoť, ať Povodí vidí, co tady udělali blbě," houkne jeden z hasičů na starostu a ukazuje na jez a jeho okolí.

O údajně špatně vybudovaném jezu mluví i syn Emilie Zikové, která měla ve svém domě u řeky dvacet centimetrů vody. „Nechápu, proč ten jez udělali takhle na šikmo. Měl být normálně kolmo ke směru toku. Ale hlavně: pod jezem je navezeno spoustu kamení. Kdyby tam byla větší hloubka, nemusela se voda vylít z koryta," zlobí se Ladislav Zika.

Muž, který původně za svojí maminkou přijel kvůli znojemskému vinobraní teď má úplně jiné starosti. „Podívejte se, voda byla až tady," ukazuje muž na zeď domu. „A uvnitř bylo vše pod vodou. Koberce a lino už je pryč, dřevěné podlahy budeme muset vytrhat a udělat znovu," dodává Zika.

Nejen on, jeho rodina a sousedé v Jevišovicích mají kvůli velké vodě starosti. Voda potrápila také další obyvatele vesnic při toku řeky Jevišovky.

Zapomenout na naplánovanou dovolenou musí například starosta Tvořihráze Josef Brouček. „Při povodni v roce 2006 tady teklo čtyřicet kubíků za sekundu a byla prognóza, že by teď mohlo přitéct až šedesát kubíků za sekundu. Na to jsme se připravili a postavili protipovodňovou hráz z pytlů s pískem. Voda z Jevišovky naštěstí zaplavila jen část zahrad a nedostala se až k domům," říká Brouček a ukazuje na val z pytlů písku. Osobně chodí po celé vesnici a informuje lidi o aktuálním stavu a uklidňuje je příznivou předpovědí počasí.

Vodu v Jevišovce pozoruje z mostu starší žena. „Naštěstí bydlíme na kopci, takže z velké vody nemusíme mít strach. Ale je to síla, tolik vody," komentuje divokou řeku žena.

Cestu z Tvořihráze do nedalekých Žerotic lemují laguny vody na polích. Největší jezero je na jižním okraji Žerotic. Řidiče tam zastaví zákaz vjezdu. „U řeky je bobří rodina a jsou tam navrtané díry, proto se ta voda takhle rozlila. Je zatopené pole a částečně i zahrady. Deset centimetrů vody jsem měl okolo domu, ale dovnitř se naštěstí nedostala. Mám ji ovšem ve sklepě, kde mi popraskala betonová podlaha," přibližuje následky povodně Ivan Mokrohajský.

Vodu v Jevišovce u Hrušovan nad Jevišovkou pozorují dvě mladé ženy. „Vodu v domě zatím nemáme, ale je jí plno v kanálech," říká Sabina Veselá.

O to, aby voda ještě více neškodila, se starají hrušovanští profesionální hasiči společně s dobrovolnými kolegy ze sousedních vesnic. „Snižujeme hladinu v rybníka Pošťák, aby voda nezaplavila okolní domy. Jak vodu z rybníka, tak z kanalizace v této části odčerpáváme do Jevišovky," ukazuje na své lidi při práci velitel zásahu František Karásek.

Hasič jedním dechem dodává, že starostka nedaleké Jevišovky nechtěla věřit, že Hrušovany řeší velkou vodu. „Prý tam mají sucho," kroutí hlavou Karásek.

Nedaleko od Hrušovan, kousek za Eminým zámkem, přitom stojí voda na několika hektarech polí.