Vítání jara, oslava Dne Země, divadelní představení, zahájení vodácké sezóny, vycházky nebo vyjížďky na kole. To je jen část z řady lákadel, která víkend nabízí.

Pro rodiny s dětmi připravila Charita vítání jara v prostorách restaurace Viktorie na Dvořákově ulici ve Znojmě. „Sejdeme se v sobotu ve čtyři hodiny odpoledne. Děti se mohou těšit na spoustu soutěžení a čeká je i diskotéka," pozvala Veronika Miholová ze znojemské Charity.

Přivítat jaro se rozhodli také v Boskovštejně, kde zasadí desítku třešní v obecním sadu. „Sázení začne v devět hodin dopoledne a spálíme také poslední větve po prořezávce. Účastníci si vezmou sebou vlastní krumpáče, rýče, motyky a lopaty," vyzvala Kateřina Feikusová z Centra ochrany přírody Kněžice, které se na obnově sadu v Boskovštejně podílí.

Místem pro oslavy Dne Země se stane znojemský Městský lesík, kde čekají na děti mezi třetí a pátou hodinou odpolední soutěže s ekologickou tematikou.

Odemknout řeku Dyji se rozhodli v sobotu vodáci. Sejdou se před devátou hodinou ranní na pravém břehu Dyje, v Dobšicích u pěší lávky.

Kromě vodáků se mohou na dnešek těšit i cyklisté. „Mohou vyrazit na první jarní vyjížďku na nově vyznačené evropské dálkové cyklotrase podél bývalé železné opony. Sraz účastníků je v devět hodin ráno v Hardeggu. Trasa povede přes Čížov, Podmolí, Znojmo, Havraníky, Mitterretzbach a zpět do Hardeggu," pozval mluvčí Národního parku Podyjí David Grossmann.

Na své si přijdou také příznivci turistiky. V Miroslavi připravili na sobotu třiadvacátý ročník turistického pochodu nazvaného Miroslavská šlápota. Připraveno je šest tras různé délky, ale také dvě cyklotrasy. Sraz je mezi osmou a desátou hodinou dopolední u základní školy.

Kdo dává přednost leteckým modelům před turistikou či jízdou na kole, může zavítat do Model city v Hlubokých Mašůvkách. Začíná totiž úvodní soutěž nové aircombatové sezóny. Modely historických strojů se vznesou do vzduchu pravděpodobně mezi devátou a desátou hodinou dopolední.

Pokud by ale počasí venkovním aktivitám nepřálo, víkend nabízí také příjemné strávení odpoledne či večera v teple kulturního domu.

Pavel Zedníček a Jana Paulová sehrají divadelní představení s názvem Bez předsudků v kulturním domě v Hodonicích. Herce Divadla Kalich mohou lidé obdivovat v sobotu v pět hodin odpoledne.

Pro milovníky amatérského divadla si připravili jevišovičtí ochotníci premiéru hry Darmošlapky. Představení začíná v sedm hodin večer v sále Komenia.

Také v neděli odpoledne mohou lidé slavit Den Země, a to výsadbou nových stromů v Coufalově ulici ve Znojmě. Doprovodný program připravil Vodácký oddíl Neptun Znojmo a zahraje pouliční kapela Praguematigue.

Nedělní odpoledne plné humoru připravili na zítra ve Vratěníně. „Chceme sblížit lidi a vesnice z našeho regionu. Proto jsme vyzvali okolní obce, aby se prezentovaly krátkým originálním vystoupením. Každý tým si připravil program o délce minimálně sedm minut, věkové složení týmu není nijak omezeno. Očekáváme vystoupení dětí, ochotnické divadlo, případně scénky ze současnosti obce," pozvali do sálu kulturního domu ve Vratěníně pořadatelé.