Nového lídra do krajských voleb musí od pondělí hledat ANO poté, co bývalý primátor Petr Vokřál oznámil konec v hnutí. Přesto má spolek naději na výhru. Vokřál v úterý na telefon ani SMS nereagoval.

Podle politologa Miloše Gregora měl Vokřál výhodu v tom, že byl v Brně poměrně oblíbeným komunálním politikem. „Dokázal ANO dát punc liberárního politického uskupení, měl image politika, který není namočený v žádných korupčních skandálech, byla šance, že by ANO volili i lidé, kteří by hnutí jinak nevolili,“ řekl.

Bývalý brněnský primátor Petr Vokřál.
12 milníků Petra Vokřála: primátor, smíření s Němci, podraz i hořký konec

Upozornil ale, že lidé dávají dlouhodobě ANO hlasy hlavně kvůli Andreji Babišovi bez ohledu na to, jestli zrovna v daných volbách kandiduje. „Dá se tedy očekávat, že výraznější vliv na výkyv volebních preferencí odchod Vokřála mít nebude. I proto, že budou volit i lidé mimo Brno, kde jméno Vokřál není výrazně známé,“ míní Gregor.

Vokřálův odchod nebude mít klíčový vliv na podporu ANO na jihu Moravy ani podle dalšího politologa Tomáše Lebedy. „Pokud se některé kauzy spojené s brněnským ANO dramaticky nezhorší a ještě více neznevěrohodní místní politiky, myslím si, že zásah do podpory hnutí ANO nemusí být tak dramatický,“ sdělil.

Čas na změnu?

Političtí konkurenti přesto doufají, že jim poslední vývoj pomůže. Náměstek brněnské primátorky za lidovce Petr Hladík míní, že je čas na změnu. „Lidé už jsou kauzami hnutí ANO 2011 otráveni a budou chtít něco jiného,“ uvedl.

O novém lídrovi zatím jasno není. Nynější hejtman Bohumil Šimek obsadil až čtvrté místo kandidátky. Ale Vokřálův odchod z ANO mu může pomoci do čela. Pokračování nynější spolupráce si dokáže představit třeba lídr sociálních demokratů do voleb a nynější náměstek hejtmana Marek Šlapal. „Nikdy jsem s ním neměl žádný konflikt, když jsme měli nejasnosti, tak jsme si je dokázali vyříkat, nepomlouvali jsme se na sociálních sítích, chovali jsme se slušně, což oceňuji,“ zmínil.

Exprimátor města Brna Petr Vokřál.
Bývalý primátor Vokřál končí u Babiše. ANO je v Brně napojené na podsvětí, tvrdí

Situace je o to složitější, že nynější předseda zastupitelského klubu ANO v kraji a lídr Vokřál určil také pořadí na prvních deseti místech kandidátky. Na třetím místě je radní pro zdravotnictví Milan Vojta, pětkou krajská předsedkyně Taťána Malá.

Redaktoři Rovnosti v úterý oslovili i politiky hnutí v kraji, ale ti se buď odmítli k novému lídrovi vyjádřit, nebo nebrali telefon. Celostátní vedení strany má kandidátku řešit ve čtvrtek.

Modré zóny platí i ve Starém Brně. Otočily směr parkování
Tyhle modré zóny se nepovedly, parkuje se hůř, stěžují si na Starém Brně

Bývalý brněnský radní za ANO Tomáš Kratochvíl, který kvůli rozdílným názorům na řízení městských firem v minulém volebním období z hnutí odešel, je z konce Vokřála překvapený. „Není tam asi správný lídr přijatelný pro obě skupiny. V každé straně jsou liberálové i konzervativci. Vokřál se snažil obě strany stmelit, ale neuspěl. Podle mého tento boj vzdal,“ řekl.

Korupční kauza v Brně

Kvůli manipulacím se zakázkami na radnici Brna-středu je od loňska obviněný bývalý radní za ANO Jiří Švachula i další bývalý člen ANO Petr Liškutin.

Petr Vokřál na jaře navrhl zrušení buněk ANO v Černovicích, Židenicích a Starém Lískovci. Celostátní vedení hnutí se ale postavilo proti. Podle něj se v těchto organizacích velrybařilo a tamní členové hnutí byli napojení na aktéry kauzy Stoka.