Osmapadesát let je věkový rozdíl mezi nejmladším a nejstarším kandidátem, který se uchází ve volbách na jihu Moravy o místo v Poslanecké sněmovně. Nejstarší je devětasedmdesátiletý František Lasovský na kandidátce Seniorů, nejmladší pak jednadvacetiletý sociální demokrat Jan Procházka. „Kandidaturu beru hlavně jako výzvu. Tyto volby rozhodnou o budoucnosti strany a chci, aby byla pro mladé co nejlepší,“ sdělil Deníku Rovnost.

Brzda, spojka, plyn. A tak pořád dokola. Čekání v kolonách, nervy na pochodu. Jedním slovem dopravní peklo. Tak popisují řidiči, které Deník oslovil, současnou dopravní situaci v Blansku. V okresním městě je totiž několik uzavírek na hlavních tazích.
VIDEO: Past na řidiče, Blansko svírá několik uzavírek na hlavních tazích

Podzimní volby na jižní Moravě

* termín: 8. a 9. října 2021
* počet uskupení na jihu Moravy: 21
* nejmladší kandidát: 21 let
* nejstarší kandidát: 79 let
* zajímavá povolání: rentiér, amatérský folklorista, cimbalista

Věk kandidátů může podle politologa Lubomíra Kopečka z brněnské Masarykovy univerzity ovlivnit voliče některých stran. „Například u voličů komunistů, kteří jsou obecně starší, by mohlo vzbuzovat nedůvěru, pokud by lídrem kandidátky byl mladý člověk,“ popsal Kopeček.

Zatímco na většině kandidátních listin převažují muži, u Zelených mají převahu ženy. Ze čtyřiatřiceti lidí je osmnáct ženského pohlaví. „Máme celorepublikově šestačtyřicet procent žen na kandidátce, v Jihomoravském kraji je poměr dokonce větší. Pokud chceme řešit problémy ve společnosti, musí v politice být reprezentovaná společnost celá,“ řekl lídr Zelených v kraji Matouš Vencálek.

Sociální demokraté sází především na učitele a ředitele škol. Kandiduje jich dvanáct. Právě povolání kandidátů může voliče podle Kopečka také ovlivnit. „Obecně ve voličích vzbuzují důvěru starostové, lékaři či ředitelé. Mají teoreticky potenciál získat více preferenčních hlasů,“ přiblížil.

Kandidátovo povolání bere při rozhodování v úvahu třeba student Karel Zapletal z Vyškovska. „Dívám se hlavně na starosty. Pokud znám někoho z jejich obce, kdo je chválí, tak je většinou zakroužkuju,“ svěřil se.

Bázlivé pohledy, žvýkačky pod lavicí, tyčinky v nose. Školní rok začal
Tyčinky v nose, žvýkačky pod lavicí: podívejte se, jak začal školní rok v Brně

Na kandidátkách se najde i řada netradičních povolání. O hlasy voličů se uchází třeba u Pirátů a Starostů cimbalista, amatérský folklorista u sociálních demokratů nebo rentiér za Moravské zemské hnutí. Volný blok postavil do čela zpěváky. Na prvním místě kandiduje Ilona Csáková, na druhé pozici frontman kapely Kamelot Roman Horký. „Známé osobnosti mohou přilákat více voličů. V případě Volného bloku, který se v preferencích pohybuje hluboko pod pětiprocentní hranicí, však ani tyto osobnosti nedokáží pravděpodobný výsledek zvrátit,“ uvedl Kopeček.

Na sedmém místě kandidátky SPD figuruje hokejový trenér Martin Stloukal, který je známý díky odposlechům ze šatny dorostenců brněnské Techniky. Třetí u Moravanů je zase bývalý břeclavský starosta Dymo Piškula. „Moravané mě oslovili, abych jim pomohl s kandidaturou. Ani jsem se moc nestaral, na jakém místě budu. Spíše jsem myslel, že budu někde v zadních řadách. Třetí místo mě překvapilo. Politika je pro mě už spíše věc zábavy, než že bych si od ní sliboval něco víc," řekl Piškula.

Někteří hlasy nechtějí

Na kandidátku sociálních demokratů přešel pro tyto volby emeritní ředitel Českého rozhlasu Jaromír Ostrý. V roce 2018 neúspěšně kandidoval za ANO do Senátu.

Cyklotrasa kolem řeky Svitavy mezi Adamovem a Blanskem patří mezi nejfrekventovanější v regionu. Od začátku září však bude její část uzavřená.
Vytížená cyklotrasa mezi Blanskem a Adamovem: rok zavřená kvůli opravě železnice

Pouze jeden člověk figuruje na kandidátce Nevolte Urza.cz. Po žádných hlasech však netouží. „Nechceme vaše hlasy; ke svobodě se nelze provolit. Odmítneme každou politickou funkci; nechceme totiž lidem nařizovat, jak mají žít. Máme jinou vizi. Jdeme jinou cestou," stojí na webu strany.

Poprvé se letos zúčastní voleb do Poslanecké sněmovny také Moravské zemské hnutí. „Budoucnost České republiky spočívá v odstranění pozůstatků totalitního myšlení, českého nacionalismu a pražského centralismu v podobě drahého a slabého krajského zřízení," uvedl lídr kandidátky Ondřej Hýsek.

MICHAL HRABAL
ŠTĚPÁN BUBÍK