Platí to například pro Středisko volného času Hodonín. Tamní ředitelka Šárka Látalová potvrdila, že místa na čtrnácti turnusech letních táborů jsou zcela vyprodaná. Zbývají pouze ty v příměstských. „Lidé začali přihlašovat děti už v únoru a březnu,“ řekla Látalová.

Zájem je značný napříč celým jihomoravským příhraničím. Pod stany či v chatkách budou v následujících týdnech spát tisíce školáků stejně jako v minulých letech jejich rodiče. „Hned ve třetí třídě jsem syna dala do prvního letního táboru. Navštěvovala jsem je také. Měla jsem je ráda, protože jsem poznala nové kamarády. Hlavní je, že jsem se i osamostatnila, což bych si přála i u svého syna,“ řekla třeba Marta Poláková z Hustopečí na Břeclavsku.

NÁRŮST TURNUSŮ
Navzdory řadě obsazených turnusů nemusí opozdilci zoufat. Volno mají ještě ve Znojmě. K využití je pobyt na filmařské téma stejně jako zaměření na pětiboj. „Už není na co čekat, do prázdnin zbývá měsíc,“ připomněla ředitelka znojemského střediska volného času Hana Bílková.

A volno je zatím ještě i na Dětském táboře Morava ve Strachotíně na Břeclavsku. Podle provozovatele Jiřího Frieba lze ale místa spočítat na prstech jedné ruky. „Za zmínku stojí kuchařský tábor, kde se s dětmi soustředíme hlavně na českou kuchyni. Ten je již plně obsazen stejně jako zážitkový. Potom bych vypíchl tábor malý dobrodruh. Minulý rok jsme měli šest turnusů, letos máme ještě o tři více. Zájem postupně roste, už jen z toho důvodu jsme kapacitu museli zvýšit dvojnásobně,“ sdělil Frieb.

Ilustrační foto.
Dvouletí do školky? Až později. Přednost mají tříleté děti, klíčová je spádovost

Na Břeclavsku je jedna z posledních příležitostí rovněž v Mikulově, kde pobyty připravuje sdružení 7 DNÍ. „V areálu lesního penzionu Podmitrov obsadíme vyzkoušené chatky a účastníci se mohou těšit na stejnou sestavu vedoucích a instruktorů jako v minulých letech,“ lákala hlavní vedoucí Monika Gajdušková.

Stejně jako se mění časové rozsahy pobytů, rozdílné jsou také ceny táborů. Lidé vytáhnou z peněženek od dvou do pěti tisíc korun. Jeden rys však mají současné tábory stejný: tematické zaměření. Děti čekají dny protkané dlouhodobými hrami a tvůrčími chvílemi. Nechybí vesmír, superhrdinové nebo Odysseus. „Není to nutnost, ale témata se nám osvědčila. Hru začínáme už od prvního setkání. Děti jsou více motivované a vtažené do příběhu,“ pochvalovala si ředitelka Látalová. 

LUKÁŠ IVÁNEK
DAVID KVAPIL

Ilustrační foto.
Na parkovišti u nemocnice najde místo 178 řidičů. Náklady? Přes čtyři miliony