Vyrovnali se se svým tělesným postižením, a přesto nemohou žít jako plnohodnotní občané.

Ve Znojmě žije zhruba sto dvacet vozíčkářů. Na některá místa ve městě se ale stále nedostanou. „Co se týče bariér na cestách ve městě, každý rok se to zlepšuje. Nejhorší jsou ale volnočasové aktivity. Třeba do divadla nebo na plovárnu se nedostaneme,“ řekla Alena Smíšková ze Sdružení vozíčkářů Znojemska.

Nepřístupný hrad

Mezi další nepřístupná místa patří i nádraží. Vozíčkáři nemají šanci dostat se na chodník a už vůbec nemohou pomyslet na jízdu vlakem.

Podobná situace je i v kině nebo na znojemském hradě. „Když se chceme dostat na hrad, výtah je v pořádku. Ale na nádvoří, kde se koná spousta kulturních akcí, se nedostaneme,“ dodala Smíšková.

Bezbariérový přístup na hradě by mohl vyřešit správce objektu, což je odbor školství a kultury ve Znojmě.

„Dostat se na nádvoří by neměl být problém. Kam se ale lidé nedostanou, je rotunda a hrad. Vstup do hradu bychom ale chtěli vyřešit při celkové rekonstrukci památky. Letos to ale nebude,“ sdělila vedoucí odboru Marie Čejková.

Další bezproblémový vstup by si vozíčkáři přáli u Městského divadla.

„Vzhledem k charakteru památky nelze u divadla postavit tento přístup. Jsme ale domluveni s obsluhou divadla, že vozíčkářům kdykoliv se vstupem pomohou,“ vysvětlila Čejková.

Nejen vozíčkáři

Bezbariérové přístupy nejsou jenom problémem vozíčkářů, nýbrž i maminek s kočárky.

„Mám dvě děti, dvojčata, z nichž jedno je postižené a musím mít speciální kočárek. Nejhorší přístup je na poště na nádraží a všeobecně do všech obchodů, kde jsou téměř všude schody. Problém byl i s klasickým kočárkem,“ sdělila Zdeňka Gernešová ze Znojma.

Na co si ale lidé nemohou ve Znojmě stěžovat, jsou přístupy na úřady.

„Dobře přístupná je budova městského úřadu na Obrokové ulici nebo budova vodárenské společnosti na Kotkové ulici,“ upřesnila Smíšková ze Sdružení vozíčkářů.

Bezbariérové cesty nechalo město postavit hlavně během loňského a předloňského roku.

„Chtěli jsme zajistit především nejdůležitější lokality. Nový přístup jsme udělali například na ulici Do lesek, kde mohou vozíčkáři vstoupit na lávku a snadno se tak dostat do nemocnice.

„Další z bezbariérových úseků je také přechod na Pražské ulici, kde se lidé s postižením bez problémů dostanou do budovy policie,“ potvrdil vedoucí odboru rozvoje znojemské radnice Aleš Říha.