Novou dlažbu, schody z náměstí, zeleň či lavičky by už v příštím roce mohlo mít náměstí ve Vranově nad Dyjí. Vranov byl úspěšný při žádosti o dotaci a po rekonstrukci průtahu tak opraví i centrum městyse. Informaci potvrdila mluvčí Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod Kateřina Dobešová.

„Výbor Regionální rady Jihovýchod schválil dalších téměř 813 milionů korun dotací pro celkem jednačtyřicet projektů, z toho šestnáct na Vysočině za více než 217 milionů korun a pětadvacet v Jihomoravském kraji za více než 595 milionů korun," uvedla Dobešová.

„Mezi projekty, které by mohly v případě kladného vývoje situace získat dotaci, patří například rekonstrukce náměstí ve Vranově nad Dyjí," potvrdila mluvčí.

Velmi spokojený je starosta Vranova nad Dyjí Lubomír Vedra. „V rámci okresu jsme dopadli nejlépe. Většinou šly peníze do základních a mateřských škol. Pokud se týká oprav veřejných prostranství, pak jsme ze Znojemska s tímto typem projektů uspěli jako jediní," pochlubil se Vedra.

Projekt rekonstrukce počítá se zásadní obnovou okolí morového sloupu. „Asfaltovou plochu tam nahradí přírodní kámen, bude nové zábradlí, vzniknou odpočinkové schody u morového sloupu či nové schody k řece. Počítá se i s nasvětlením morového sloupu, nová bude samozřejmě zeleň i stromy a lavičky či odpadové koše," vypočetl starosta.

Začít by se mělo budovat už příští rok na jaře. „Ukončení oprav bychom rádi viděli v témže roce. Harmonogram je však zatím jen orientační. Nechceme rozhodně ohrozit letní sezonu, takže část prací by mohla být hotova na jaře, zbytek bychom dodělali na podzim," dodal Vedra.

Na nové náměstí se těší místní lidé i podnikatelé. „O plánované rekonstrukci náměstí vím. Po nedávné rekonstrukci průtahu to podle mého názoru bude taková třešnička na dortu. Věřím, že sezonu tyto práce nijak neovlivní. Nové náměstí rozhodně zdůrazní a podtrhne celkový dojem z Vranova," řekl majitel restaurace Country Saloon na náměstí Jaroslav Doubek.

Vranov nad Dyjí se svou perlou vranovským zámkem a nedalekou přehradou by však v budoucnu mohl získat i další turisticky zajímavou atrakci. Nedaleko zámku by se měl začít opravovat zchátralý statek. Jak již dříve Znojemský deník Rovnost informoval, majitel z něj chce udělat oddechové centrum a zahradu.

„Záměrem stavebníka je vybudovat rekreační a vzdělávací areál založený na přírodním charakteru s ukázkovými zahradami, atrakcemi a interaktivními prvky. Základem bude víceúčelový objekt postavený na místě nynější správní budovy," charakterizovala projekt v únoru vydaném územním rozhodnutí vedoucí vranovského stavebního úřadu Marie Mynaříková.

Z územního rozhodnutí plyne, že v rekultivovaném a revitalizovaném statku vzniknou naučné stezky, zážitkové atrakce a ukázkové zahrady různého charakteru a zaměření. Majitel a provozovatel zamýšlí organizovat školení s orientací na přírodní a ekologické aktivity a celý areál včetně složeného skleníku plánuje využít jako výukové pracoviště.

Vranovský starosta označil chystaný projekt za velkou šanci pro Vranov. „Městys i sdružení obcí Vranovska již během příprav příslušné žádosti o evropské peníze projektu vyslovily podporu, podobně se vyjádřilo i město Znojmo. Pokud se vše vydaří a projekt vznikne tak, jak ho projektanti nakreslili, bude to pro Vranov mimořádně zajímavé lákadlo," naznačil Vedra.