Ředitel kroměřížské správy Jan Slezák uvedl, že šéfa pro jednu z nejnavštěvo­vanějších památek v regionu již hledají. „Po zkušenosti, kterou jsme udělali, hledáme nyní vhodného kandidáta mezi zkušenými pracovníky památkového ústavu. Již na tom pracujeme a konzultujeme, ale není to zcela jednoduché. Pokud touto cestou kastelána nenajdeme, vypíšeme výběrové řízení," sdělil Slezák.

Kdy nového kastelána představí, není zatím zcela zřejmé. „Konkrétní výsledky nechci předjímat. Chtěli bychom mít jasno co nejdříve, byl bych rád, kdyby se nám podařilo kastelána vybrat do poloviny roku. Jisté je, že sezonu připraví a rozjede paní Janíčková, která převzala správu zámku na konci února," doplnil Slezák.

Nového kastelána musí památkáři hledat poté, co neprodloužili smlouvu Jiřímu Černému a jeho manželce. Oba loni vybrali ve výběrovém řízení jako nástupce manželů Janíčkových, kteří odcházeli do důchodu.

Důvody k odvolání Černého památkový ústav jednoznačně nevysvětlil. „Nešlo o zásadní pochybení či pracovní problémy. Pan kastelán je jistě erudovaný a velmi vzdělaný odborník, ale nemá dost zkušeností s řízením lidí velmi rozmanitých profesí," uvedl již dříve Slezák.

Od posledního února vede zámek znovu právě Miroslava Janíčková. „Předání zámku a inventury, byť jsou v lednu a únoru náročné kvůli zimě, bylo rychlé a velmi profesionální. Nyní chystáme novou sezonu. Snažíme se vše připravit podle našich nejlepších schopností. Otevíráme už o Velikonocích, na Velký pátek, času tedy není mnoho. Ve spolupráci s městysem chystáme i dramaturgii tradičního Vranovského léta. Opět tedy připravujeme folkové i komorní koncerty a divadelní představení," řekla kastelánka.

I ona předpokládá, že nové vedení zámek dostane brzy. „Sezonu připravujeme, jako bychom tu byli na stálo, ale očekávám, že se vše vyřeší brzy, v řádu měsíců," dodala Janíčková s tím, že přechodný návrat na zámek považuje za úkol a službu.

Vranovský starosta Lubomír Vedra potvrdil, že se správou zámku začíná jednat právě o programu Vranovského léta, série prázdninových kulturních programů společně pořádaných městysem a správou zámku. „Postup výběru kastelána mi nepřísluší komentovat, je to věc památkářů. Jen se osobně domnívám, že s tím mohli začít dřív. Pro mě je důležité, že máme jasného partnera, bez toho bychom nemohli podepisovat smlouvy," řekl Vedra.

Připomněl také, že pro přípravu kulturního léta je nejvyšší čas. „Práce na programu obvykle začínaly již v únoru a březnu, abychom pak stihli dojednat a podepsat všechny potřebné smlouvy s agenturami, protože to vždy zabere svůj čas," poznamenal starosta. Propuštěného kastelána již dříve ocenil. „Z našeho pohledu nebyl jediný důvod ho odvolávat. Vedení zámku převzali manželé Černí zcela plynule, sezona byla výborná, nebyly žádné stížnosti. Totéž platí o všech koncertech, výstavách, kulturním létě a podobně. Výborná byla i spolupráce s městysem," uvedl Vedra.