Podle něho nedávné zasedání krizového štábu není vůbec nutné. „Celý rok by měli uvažovat tak, jako by nastala nějaká mimořádná situace," dodal Frank s tím, že podobné sucho zaznamenal v roce 2003, kdy bylo také horké léto a téměř nepršelo.

Redakci oslovili lidé s názorem, že kvůli suchu mohou mít potíže s pitnou vodou v Třebíči. „Zda současný stav může ovlivnit štítarskou čerpací stanici, nemohu odhadnout. To určí stanovené předpisy v souvislosti s výškou hladiny," podotkl Frank.

Vodárenská akciová společnost, která stanici provozuje, nepotvrdila výraznější problémy. „Pokles hladiny vranovské přehrady jsme zaznamenali. Nicméně čerpací stanice je velmi variabilní a je schopna se i současnému nízkému stavu vody přizpůsobit," vysvětlila mluvčí společnosti Iva Šebková.

Jak doplnila, zatím nemuseli řešit žádný konkrétní problém týkající se zásobování obyvatel Třebíčska pitnou vodou. Za poklesem hladiny je podle ní odpouštění vody z přehrady.

Z nádrže vodohospodáři totiž odpouštějí více vody, než do ní přitéká. „Průtok v Dyji na přítoku do vodního díla Vranov je stále výrazně podprůměrný a dosahuje hranice sucha. Jedná se o zhruba čtvrtinový průtok oproti běžnému stavu." řekla mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Do přehrady teče zhruba jeden kubík vody za sekundu, odtéká čtyři až pět kubíků. „Tím se průtok ztrojnásobil a hladina klesá o pět centimetrů denně," dodala Tomíčková. I přes to je stále zásobní prostor plný ze sedmapadesáti procent.

„Vodní dílo bude bez problémů plnit všechny své funkce i nadále. Nejsou potřeba žádná další opatření," ujistila mluvčí Povodí Tomíčková.

Největší sucho za posledních dvanáct let bude zřejmě trvat, srážky přijít nemají.

V létě vysychaly studny a vrásky na čele měli i zemědělci a hasiči.