V pilné práci jsou od loňska dělníci na střechách vranovského zámku. „Sejmutím lešení skončily v březnu opravy Sálu předků a východního křídla zámku. Výsledkem prací je nová krytina z pálených tašek, která na zámku přímo svítí. Vydatně jí pomáhají dvě repasované a nově pozlacené makovice, stejně jako malované korouhve s althanskými erby,“ uvedl vranovský kastelán Radek Ryšavý.

Obnova střech nyní pokračuje v dalších částech zámku. „Lešení se přesunulo na budovy čestného dvora a zajistí dopravu materiálu na střechy jižního a západního křídla. Další etapa dlouhodobě plánovaných oprav střešního pláště vyjde na jedenáct milionů korun,“ dodal Ryšavý s tím, že návštěvnický provoz zámku pokračování oprav neomezí.

Hrad Bítov. Ilustrační foto.
Památky zahajují sezonu: Bítov a Vranov vítají lidi, Krumlov otevře až v květnu

O krok dál s nutným úřadováním před zahájením rozsáhlé obnovy části zámku je radnice v Moravském Krumlově. „Zastupitelé potvrdili výběr dodavatele prováděcího projektu. Firma ho má odevzdat do konce června,“ uvedl starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina.

Opravami za sto milionů korun projde celé jižní křídlo zámku, včetně jižní části arkádového nádvoří. Náročná bude obnova věže. „Čeká nás ještě soutěž na dodavatele samotné stavby. Očekávám, že po vyřízení celé nutné rozsáhlé administrativy začnou opravy na přelomu zimy a jara příštího roku,“ dodal Třetina.

Ze stejného evropského programu jako Krumlov získá dotaci i zámek v Uherčicích. Bude to po letech úsilí první rozsáhlá obnova chátrající památky v odlehlém koutě Vranovska. Obnovou za sto dvacet milionů korun projde například severní křídlo zámku s banketním sálem, jižní vstupní trakt a hlavní nádvoří se schodišti.

Zdenka Větrovská se starostou Znojma Janem Groisem, ředitelem Okresní správy sociálnho zabezpečení Radoslavem Krausem a místostarostou Znojma Janem Blahou.
Na apríla oslaví úctyhodné sté narozeniny. Jako šestá obyvatelka Znojma

V dalších letech se mají vrátit dělníci i na hrad Bítov. „Chystáme projekt na rozsáhlé opravy pro další roky,“ sdělil kastelán Jan Binder. Bítov má projít celkovým statickým zajištěním obvodového zdiva, mostů a věží.