Jenom počet přenocování turistů se tam za posledních deset let více než zdvojnásobil z 80 tisíc na více než 180 tisíc přenocování za rok.

To by potřebovalo i Vranovsko, jehož nejvážnějším problémem je nezaměstnanost. Ta tam během zimy přesahuje i dvacet procent.

„Vranovsko patří k hospodářsky slabým regionům a cestovní ruch je jednou z mála možností, jak z toho ven. Příklad Lipna jsme nevybrali náhodou. V polovině devadesátých let na tom bylo podobně jako Vranov. Dnes je ale situace zcela jiná, Lipno je ukázkovou turistickou destinací," prozradil důvod cesty Pavel Grégr z agentury RRAJM, která cestu organizovala.

Lipno dokázalo přilákat masivní investice, prostřednictvím nabídky zimního lyžování vytvořit regulérní druhou sezonu a díky novým atrakcím prodloužit léto z původních šesti týdnů na takřka pět měsíců.

„Určitě budeme hledat další způsoby, jak Vranovsko turisticky zatraktivnit a prodloužit sezonu. Už teď se postupně snažíme rozšiřovat nabídku, sjednotit propagaci a především spojit síly s podnikateli," komentoval předseda Sdružení pro rozvoj a obnovu obcí Vranovska a současně starosta Vranova nad Dyjí Lubomír Vedra.

Starostové z Vranovska si od společného postupu podle něj slibují větší koordinovanost a efektivnější propagaci.

Podle starostů byla nedávná cesta na Lipno jednoznačně užitečná. Sešli se se starosty Lipna nad Vltavou a Horní Plané. Návštěvy se zúčastnili také podnikatelé z Vranovska včetně zástupců kempu Camping Vranovská pláž, který nedávno získal prestižní ocenění Kemp roku 2012.

TOMÁŠ HAMBÁLEK