DAVID GROSSMANN

Na první podyjskou vycházku se zájemci vypraví už poslední březnovou sobotu. Rok exkurzí tradičně zakončí silvestrovská vycházka, která zamíří do lesů u Podmolí.

„Letos jsme se snažili v rámci vycházek a exkurzí nabídnout co možná nejpestřejší spektrum témat. Lidé se tak s námi mohou vypravit za geologickými i biologickými zajímavostmi Podyjí. Nechybí ale ani exkurze zaměřené na historii nebo architekturu regionu,“ řekl vedoucí odboru vnějších vztahů Správy Národního parku Podyjí Jan Kos.

Lidé tak budou moci putovat po hradech horního Podyjí, budou pozorovat hady v jihovýchodní části národního parku nebo promýšlet urbanistické zásahy v okolí Kraví hory a Popic.

„Všechny vycházky a exkurze vedou odborníci ve svých oborech. Kromě našich zaměstnanců jsme oslovili i specialisty ze sousedního Thayatalu, Jihomoravského muzea nebo Ekologického institutu Veronica,“ doplnil Kos. 

Nechybí ani již tradiční akce, které si našly své pravidelné návštěvníky.  V polovině května ornitology a zájemce o svět opeřenců čeká vítání ptačího zpěvu. 

Ti, kteří se nebojí po soumraku v lese, se zase mohou vypravit na začátku září na Evropskou netopýří noc na Čížovsku. 

V programu zůstal i květnový koncert v Čížovské kapli a červencová vycházka za jazzem, která je  součástí znojemského hudebního festivalu.

Většina letošních vycházek a exkurzí je volně přístupná a zdarma. Na některé se ale musí zájemci přihlásit telefonicky nebo e-mailem předem. Celý letošní program a podrobné informace naleznou lidé na www.nppodyji.cz/vychazky2012.

Autor je asistentem ředitele Správy NP Podyjí