Znojemští komunální politici na počátku nového týdne další jednání spíše plánovali. „Nového není zatím nic, plánujeme a domlouváme různé schůzky. O výsledcích budeme informovat," řekl předseda vítěze voleb, znojemských sociálních demokratů Jan Grois. Podobně mluvila i jednička hnutí ANO Olga Štefaniková. „Pracujeme na našich návrzích a požadavcích, dál jsme zatím nevyjednávali. K další schůzce se sejdeme někdy v týdnu," sdělila Štefaniková.

V pondělí se měli k jednání sejít zástupci sociálních demokratů a lidovců. „Sociální demokraté nás pozvali jednání, půjdeme si poslechnout jejich představu o povolebním uspořádání," sdělil lídr lidovců Pavel Jajtner.

Vítěz voleb disponuje jedenácti mandáty, ANO získalo čtyři. K nezbytné většině v zastupitelstvu potřebují ještě nejméně jeden hlas. Z předchozích vyjádření lídrů plyne, že na jednacím stole je jako první varianta koalice sociálních demokratů s ANO s prozatím blíže neupřesněnou podporou komunistů. Ti projevili zájem vrátit se po osmi letech do rady města. V uplynulém období vedli oba povinné výbory zastupitelstva, kontrolní a finanční. Z předsedy finančního výboru přitom zastupitelé pře čtyřmi lety poprvé udělali uvolněnou, tedy placenou, funkci. O nových poměrech sil a funkcích nyní zástupci zúčastněných stran právě vyjednávají.

Složitá jednání pokračují také v Miroslavi, kde zatím první jednání mezi dvěma nejsilnějšími uskupeními v novém zastupitelstvu nepřinesla výsledek. „Situace je zatím stále nečitelná a panují rozdílné představy. Jednání dosud nenabrala ten správný směr," sdělil lídr vítězného sdružení Pro rozvoj Miroslavi a Kašence Martin Plechatý. Další kolo jednání se mělo uskutečnit v pondělí večer. Podle stávajícího starosty Augustina Formana, lídra druhého na pásce, sdružení Pro přítomnost a budoucnost Miroslavi, je zřejmé jen to, kdy se sejde ustavující zastupitelstvo. „Jednání pokračují, vše je otevřené. V každém případě nebudu otálet a na třetího listopadu svolám ustavující zastupitelstvo. Buď vznikne do té doby nějaká dohoda, nebo vše dostanou k rozhodnutí přímo zastupitelé. Variant je více, sám nejsem příznivcem těsných většin, ale i to může nastat, pokud se k tomu protistrany rozhodnou," sdělil Forman. V Miroslavi se o patnáct židlí v zastupitelstvu dělí pět stran a sdružení. První na dva pásce brali po čtyřech mandátech, třetí sociální demokraté tři a dvě další sdružené po dvou mandátech. Na většinu je potřeba osm hlasů.