Rybáři vytáhli koncem minulého týdne z jaroslavického Zámeckého rybníka poslední šupináče. Výlovy na Znojemsku tak skončily. Rybníkáři hodnotí rok jako průměrný. Vánoční kapr ani letos nezdraží.

Týdenní práce po kolena či po pás v chladné vodě mají za sebou rybáři v Jaroslavicích. „Vytáhli jsme asi dva a půl tisíce metráků kapra a pět set metráků tolstolobiků. Letošní rok byl poněkud slabší než loňský," popsal vedoucí jaroslavického výlovu Martin Kozlík s tím, že ryby jsou menší než loni.

Zástupci Rybníkářství Pohořelice, které rybníky v Jaroslavicích spravuje, hodnotí rok jako průměrný. Ceny krmného obilí letos mírně poklesly a rybáře netrápilo obrovské sucho jako loni. „Zima byla dlouhá a na jaře přišlo množství srážek. Chladno bylo i v červnu a červenci a to vše mohlo přírůstek na váze u ryb ovlivnit," uvažoval obchodní náměstek pohořelického Rybníkářství Pavel Míšek.

Dle jeho slov nehodlají navyšovat cenu kaprů na vánoční stůl, která by měla i letos zůstat v rozmezí osmdesáti a devadesáti korun. „Před pětadvaceti lety stál kapr okolo čtyřiceti korun a mzdy byly desetkrát nižší. Současnou cenu ryb proto nepovažuji za nijak vysokou," uzavřel náměstek Míšek.

Šupináči putovali do sádek i v obecních rybnících ve Vratěníně a Uherčicích. „Měli jsme velmi málo ryb. Na konci června totiž přišla blesková povodeň, voda tekla přes korunu hráze a ryby nám odplavaly. Vylovili jsme tedy pouze dvacet amurů a čtrnáct kaprů," povzdechl si vratěnínský starosta Martin Kincl s tím, že rybník je nyní vyčištěný a na jaře znovu ožije novou násadou.

Podobné plány mají i v nedalekých Uherčicích. „Náš rybník lovíme jednou za dva roky a letos jsme vytáhli sedm set dvacet kilo ryb, převažoval zejména kapr a nějaký amur. Část šupináčů jsme prodali místním lidem a o zbytek se postarali členové Rybářského svazu. Na jaře rybník znovu zarybníme. Plánovali jsme již nyní na podzim, ale neprší a průtok není tak velký," podotkla starostka Uherčic Vladimíra Pešková.

Rybníky v Moravském Krumlově vylovili již začátkem října. „Očekávali jsme dvanáct metráků kapra, ale slovili jsme pouze osm. Úbytek mají zřejmě na svědomí pytláci nebo vydry," stěžoval si před časem předseda místní organizace Moravského rybářského svazu Alois Klodner.

Soukromý rybníka Jejkal na Vranovsku vydal letos necelých deset metráků ryb. „Část ryb prodáme a ostatní uskladníme. Malé šupináče, kteří nejsou konzumní, pak přesadíme do jiného rybníka," přiblížil majitel Jaroslav Procházka s tím, že letošní výkyvy počasí rybám příliš neprospěly.

Správci národního parku Podyjí vylovili letos lesní rybník v Čížově. „nejvíce bylo línů. Plavali tu ale i štiky, plotice, cejni, karasi stříbřití a velké množství okounů. Hospodaření na čížovském rybníku je podřízené ochraně čolka velkého, pro kterého jsou velkým nebezpečím dravé ryby. Proto správci vždy jednou za tři nebo čtyři roky rybník vyloví," vysvětlil mluvčí správy parku David Grosmann.