Rybáři stojící po kolena v bahně a zatahující sítě, šupináči mrskající se v kádích, smažené rybí speciality nebo rybí polévka na zahřátí. Takový pohled se naskytne příznivcům výlovů v sobotu u obecního rybníka v Uherčicích. Zámecký rybník v Jaroslavicích, který je největším v regionu, vydá své bohatství v týdnu od čtvrtého listopadu. Rybáři se obávají toho, že studené jaro mohlo nepříznivě ovlivnit rybí populaci. Zdražení ryb ale neočekávají.

Rybníky v Moravském Krumlově vylovili již před čtrnácti dny. „Očekávali jsme nějakých dvanáct metráků kapra, ale slovili jsme pouze osm. Úbytek mají zřejmě na svědomí pytláci nebo vydry," stěžoval si předseda místní organizace Moravského rybářského svazu Alois Klodner.

Na krumlovském Vrabčáku se to ale rybáři hemží dál. Na horním rybníku mohou nadšenci provozovat sportovní rybolov. Spodní rybník je znovu napuštěný a má novou rybí obsádku.

V sobotu vylovili muži v gumových pláštích ze dna soukromého rybníka Jejkal na Vranovsku necelých deset metráků ryb.

„Část ryb prodáme a ostatní uskladníme. Malé šupináče, kteří nejsou konzumní, pak přesadíme do jiného rybníka," přiblížil majitel Jaroslav Procházka s tím, že loni vylovili nějakých osm metráků.

PODZIMNÍ VÝLOVY
27. 10. obecní rybník Uherčice
4. 11.  - 8. 11. Zámecký rybník Jaroslavice
první polovina listopadu oleksovický rybník

Řadu rybníků v regionu obhospodařuje Rybníkářství Pohořelice. Bojanovický rybník je již bez ryb a na svou chvíli čeká oleksovický. „Již jej začali vypouštět, ale přesný termín ještě není známý. Obvykle zdejší rybník loví kolem desátého listopadu," přiblížil starosta Oleksovic Zdeněk Koukal.

Od čtvrtého listopadu začne výlov největšího rybníka v regionu, kterým je jaroslavický Zámecký rybník. Loni vydal okolo třech tun šupináčů. „Výlov potrvá až do pátku a jaký bude výsledek, je v tuto chvíli těžké předvídat," řekl vedoucí výlovu Martin Kozlík.

Průměrný rok si slibuje obchodní náměstek Rybníkářství Pohořelice Pavel Míšek. „Výlovy na velkých rybnících teprve začnou. Pak můžeme teprve vyvozovat nějaké závěry. Příští týden začneme lovit Vrkoč u Ivaně na Břeclavsku, kde hodláme prodávat kapry za sedmdesát až osmdesát korun," slíbil náměstek.

Jak dodal, ceny krmného obilí letos mírně poklesly a rybáře netrápilo obrovské sucho jako loni.

„Zima byla dlouhá a na jaře přišlo množství srážek. Chladno bylo i v červnu a červenci a to vše může přírůstek na váze u ryb ovlivnit," uvažoval Míšek.

Rybníkářství nehodlá navyšovat cenu kaprů na vánoční stůl, která by měla i letos zůstat v rozmezí osmdesáti a devadesáti korun. „Před pětadvaceti lety stál kapr okolo čtyřiceti korun a mzdy byly desetkrát nižší. Současnou cenu ryb proto nepovažuji za nijak vysokou," uzavřel náměstek Míšek.