Když se před dvěma roky stal starosta Znojma Vlastimil Gabrhel poslancem, rozhodl se dávat celý svůj starostenský plat na charitu. Zřídil si proto transparentní účet a slíbil veřejně i výroční zprávu, která jasně sdělí, komu a jaké peníze posílá. Přestože se redakce Deníku opakovaně snažila tuto zprávu už koncem loňského a počátkem letošního roku získat, starosta se vymlouval a tvrdil, že zprávu poskytne na jaře. „Na výroční zprávě pracujeme, hotova by mohla být na jaře. Rád vám ji poté poskytnu," reagoval v únoru.

Výroční zprávu nabídl starosta Znojma veřejnosti až v polovině dubna. Na šestnácti stranách křídového papíru Gabrhel předložil svoji Výroční zprávu 2014 – 2015 s názvem Má dáti. Dal. „Od začátku jsem měl v plánu informovat o tom, jak nakládám s penězi určenými na dobročinné účely a tato výroční zpráva byla vhodnou formou, jak to udělat," přiblížil první muž Znojma svůj záměr.

Jak starosta sdělil, výroba reklamního materiálu, který nabídl veřejnosti jako inzertní přílohu novin, jej stála necelých třicet tisíc korun bez daně. Tato částka nyní zajímá především opoziční zastupitele města.

Podle nich totiž není zcela jasné, kdo přesně výroční zprávu, zaplatí. „Budu se na to ptát. Chci zjistit, zda to pan starosta zaplatí ze svých soukromých peněz nebo zda mu tuto inzerci zaplatila jeho strana. V tom případě by bylo vše v pořádku. Ale to v tuto chvíli nevím," řekl například zastupitel Karel Fiala ze sdružení Pro Znojmo.

Starosta Deníku sdělil, že peníze za výrobu zprávy pošle ještě tento měsíc. „Obdržel jsem fakturu. Má splatnost třicet dní, takže ji zaplatím přibližně v polovině května," naznačil Gabrhel bez bližšího vysvětlení, zda půjde čistě o jeho soukromé či jiné peníze.

Podle politologa Jaromíra Příkazského není starostou zvolená forma zveřejnění výroční zprávy zrovna nejšťastnější. „Je to z jeho strany poměrně nelogický krok," konstatoval Příkazský.

Příkazský si myslí, že je od počátku chybně nastavený samotný transparentní účet starosty. „Neumí s tím tématem pracovat buď on nebo jeho poradci. Svými neobratnými kroky pak vzbuzuje další nediální zájem a dává prostor pro další a další spekulace," řekl.

Opoziční zastupitel Jiří Ludvík ve Změny pro Znojmo vidí jako jistý přínos podporu starosty z jeho platu potřebným lidem a také umění. „Znojmo pod jeho vedením nedalo tradičnímu Hudebnímu festivalu mnoho peněz. Ale věřím, že právě díky tomu, co jsme dostali od starosty, kdy dal ze svého obrovský dar, pomůže nám případně i město, pokud bychom měli finanční problém," rýpl si Ludvík do starosty. Podpora města zavedenému festivalu, který Ludvík vede, je totiž stále menší.

Jak starosta dodal, bude výroční zpráva vždy existovat v tištěné podobě a bude k nahlédnutí na sekretariátu úřadu města.