Právě tímto kolem žádost Podyjí loni neprošla. „Věděli jsme ale proč a že ty chyby jsou odstranitelné. Takže letos jsme už trochu počítali s tím, že by se to mohlo podařit," přiblížila Reiterová.

Teď je podle ní ale potřeba, aby žádost prošla sítem výběru o přidělení dotace. „Rádi bychom, aby tady tito poníci byli. Velmi pomohou udržet otevřené trávníky, aby postupně nezarostly dřevinami a agresivní trávou," doufá v úspěch náměstkyně ředitele parku.

Výbor, který o evropské dotaci rozhodne, má zasednou zhruba v polovině příštího měsíce. Podle ochránců z Podyjí by tak teoreticky mohlo první stádo začít v národním parku pobíhat už letos na podzim.

Současný plán projektu počítá s vysazením jedenácti až dvaceti poníků. Organizátoři takové výjimečné akce tím chtějí docílit větší druhové pestrosti podyjské přírody a zároveň zlepšit péči o tamní vřesoviště a louky. Vysadit exmoorského ponyho chtějí na bývalou vojenskou střelnici v blízkosti Mašovic a na Havranické vřesoviště.

Dalšími důvody pro vysazení právě exmoorských poníků byla jejich relativní dostupnost i fakt, že do našeho prostředí ze všech uvažovaných druhů nejvíce zapadají.

Lidé se už na divoké koně těší. „Určitě to bude velká atrakce. Děti se stále ptají, kdy tady ty poníci budou," řekla například Věra Rožďalovská, která do Podyjí pravidelně vyráží na kole.

Jak již dříve potvrdil Dalibor Dostál, ředitel organizace Česká krajina, která je hlavním propagátorem tohoto projektu, v případě nezískání evropské dotace budou organizátoři hledat jiné způsoby financování. „Projekt je už připravený a byla by škoda jej nezrealizovat," naznačil Dalibor Dostál.

Kromě organizace Česká krajina a Správy Národního parku Podyjí se na snaze o vysazení poníků podílejí také další aktivistické i vědecké organizace, zejména Institut aplikované ekologie Beleco, Biologické centrum Akademie věd České republiky a Jihočeská univerzita.