Diskuse, dotazy a hlasování svých zastupitelů mají například v Břeclavi nebo v Třebíči lidé pod dohledem i na svých monitorech a obrazovkách doma či v práci. Ve Znojmě musí na zasedání přijít osobně. V Třebíči a Břeclavi navíc lidé najdou na webu vedle usnesení zastupitelstva i podklady pro jejich jednání.

Znojemští zastupitelé se o možnost obnovení přenosů a záznamů ze schůzí, které byly k dispozici naposledy před čtyřmi lety, zajímali na své minulé řádné schůzi. Vedení radnice předalo podnět úředníkům. „Podnětem se zabývá organizační odbor, a bude se jím zabývat i vedení města," sdělila mluvčí radnice Zuzana Pastrňáková.

Přímo při jednání tehdy obnovu přenosů nevyloučil ani starosta Vlastimil Gabrhel. Naznačil ovšem, že to nepůjde ze dne na den. „Vzhledem k tomu, jak důležitá je pro vás transparentnost, měli byste být první, kdo bude trvat na transparentní soutěži, a tu do příští schůze nestihneme," řekl tehdy starosta lídrovi Změny Jiřímu Ludvíkovi, který s návrhem přišel.

Podle Ludvíka je naopak příprava přenosů jednoduchá. Zastupitelé Změny to ostatně chtějí brzy ukázat. „Na únorovou schůzi zastupitelstva vezmeme kameru a jednání zaznamenáme, abychom názorně ukázali, jak jednoduché je s přenosy začít," uvedl Ludvík.

Z radnice zatím sdělení, jak s jeho podnětem naložila, nemá. „Jak znám sociální demokracii bude z toho náramná soutěž a zakázka za desítky tisíc korun, i když jde o záležitost, která vyjde nanejvýš na stovky," podotkl Ludvík.

V nejbližších okresních městech mohou lidé zastupitele sledovat, i když se do jednacího sálu zrovna nedostanou. V Břeclavi najdou přenos či záznam na tamní kabelové televizi. „Kameraman je při jednáních přítomen a natáčí je už dobrých šest nebo sedm let, možná déle. K vidění to pak je v místní kabelové televizi," řekl břeclavský starosta Pavel Dominik.

Zájem o jednání zastupitelů je přitom podle něj dlouhodobě nízký. „Lidé přijdou tak jednou dvakrát za volební období, když se projednává něco závažného nebo citlivého. Jinak z pětadvaceti tisíc našich obyvatel na schůze chodí tak tři čtyři pravidelní návštěvníci," dodal Dominik.

Internetové přenosy jsou zavedenou záležitostí i v Třebíči. „Vedle online přenosů najdou lidé na webu města i zvukové záznamy z jednání zastupitelů. Obojí radnice provozuje již řadu let, po našem příchodu do úřadu jsme nic neměnili," sdělil starosta Třebíče Pavel Janata.

Lidé v Třebíči najdou na webu města také základní podklady pro jednání zastupitelů, jmenovité přehledy hlasování a zvukové záznamy schůzí. V Břeclavi si lidé mohou na webu najít podklady k jednání a jmenovité hlasování. Znojemská radnice od minulého volebního období začala zveřejňovat jmenovitá hlasování zastupitelů, podklady k jednání či zápisy z jednání k dispozici na webu nejsou.

Diskuse o obnovení přenosů z jednání se na minulé schůzi vyplynula z návrhů opozice na přeložení schůzi na pozdější hodinu než je obvyklá třetí odpoledne. Většinovou podporu ovšem výzvy nezískaly, podobě neuspěly ani návrhy přenést jednání do většího sálu.