VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Výstava o tradiční stravě připomene domácí výrobu másla i pečení vdolků

Znojmo /FOTOGALERIE/ – Na nedávno vydanou knihu nazvanou Tradiční strava na Znojemsku a v dolnorakouském příhraničí volně navazuje stejnojmenná výstava Jihomoravského muzea ve Znojmě. Lidé ji mohou navštívit ve velkém výstavním sále prvního patra minoritského kláštera. A to od pátku pátého června. Potrvá až do 13. září.

5.6.2015
SDÍLEJ:

Nejen vybavení kuchyně našich předků, ale i vémyslický kroj jsou k videní na nové výstavě, kterou uspořádalo v minoritském klášteře Jihomoravské muzeum ve Znojmě.Foto: DENÍK/Ilona Pergrová

„Výstava se zaměřuje převážně na sváteční a obřadní pokrmy v období léta a podzimu, ale také na vše podstatné, co se ve výše zmiňované knize neobjevilo," přiblížil kurátor výstavy Jiří Mačuda.

Návštěvníci výstavy se tak budou moci dozvědět například o račí polévce, zdejších koláčích, ale také o několika tradičních receptech, mezi nimiž nechybí třeba „makalone" či švestkový štrúdl z Olbramkostela pocházející z poloviny 19. století.

Výstavní prostory doplní také desítky předmětů, zařízení kuchyně a domácnosti, které dnes na moderní kuchyňské lince již nelze spatřit. Poprvé budou moci lidé vidět odstředivku Alfa Laval Junior sloužící k domácí přípravě másla, ale také pět forem na bábovky a vdolky, jež do Znojma na dobu trvání výstavy zapůjčili pracovníci rakouského Muzeum Retz. A protože se zájemci dozví i něco nového o posvícenských pochoutkách z našeho regionu, k vidění bude i jediný dodnes používaný původní kroj ze Znojemska, oblečení stárka a stárky z Vémyslic, které lze jinak vidět jen v průběhu vémyslických tradičních svatováclavských hodů. „Muzeum tak zve na výstavu nejen všechny milovníky dobrého jídla, ale také obdivovatele zdejších lidových tradic, které se pozvolna opět probouzejí ke svému životu," dodal Jiří Mačuda.

Autor: Vojtěch Smola

5.6.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Orli se vrací z Korutan opět bez bodů

V Břeclavi někdo hodil do ledové Dyje tašku se čtyřmi štěňaty.

Štěňata zemřela v chladné řece. Kolemjdoucí je našel mrtvé v igelitce

Lichevník: Řezbář musí při práci hodně přemýšlet

Znojmo /ROZHOVOR/ – Práce se dřevem se Martinu Lichevníkovi stala během pár let z koníčka řemeslem. Nejčastěji tvoří dřevěné plastiky v životní velikosti, ale baví ho vyřezávat i zvířata. O své práci i o překvapení z ceny, kterou mu letos udělili znojemští radní, hovoří řezbář v rozhovoru pro Deník Rovnost.

Pohřešovanou ženu z Kyjovska podle policie zavraždil manžel

Nechvalín, Brno – Byl to zločin, pachatel zemřel, proto vyšetřování končí. Tak po osmi měsících jihomoravští kriminalisté uzavřeli tragédii v Nechvalíně na Kyjovsku. Dospěli k závěru, že pohřešovanou matku dvou dětí zabil její manžel. Ten v březnu dva dny po jejím zmizení spáchal sebevraždu skokem pod vlak.

Kam na nejlepší svařák. A za kolik?

/INTERAKTIVNÍ MAPA/ Proklikejte si, kolik zaplatíte za dvě deci svařeného vína či punče na vánočních trzích na náměstích českých, moravských a slezských měst.

Černá kuchyně v pivovaru. Znojmo získá muzeum vaření

Znojmo – Za historií vaření a stolování budou brzy chodit návštěvníci do areálu znojemského pivovaru. Má tam totiž vzniknou muzeum gastronomie. O koupi expozic, které byly několik let k vidění v centru Prahy rozhodli znojemští zastupitelé.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT