„Referendum navíc vyžaduje, aby se ho účastnil daný počet lidí, kteří odpoví na jednu otázku. My se ptáme hned čtyřikrát a navíc lidé mohou dát najevo, co by si konkrétně na zámku v budoucnu představovali. Nechali jsme také zpracovat investiční a dotační analýzu, kterou projedná zastupitelstvo," vysvětlil starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina.

Z pětitisícového města se zatím do ankety zapojila necelá stovka lidí. „Líbí se mi koncept zámku v Rosicích, kde pořádají historické trhy, šermířské vystoupení či bitvy. Za úvahu by stála i krčma podobná té v Dětenicích," navrhoval například jeden z respondentů v anketě na webu města.

Podle šéfa krumlovského kulturního střediska Bořivoje Švédy, jehož organizace využívá zámecké sály v sezoně jako výstavní prostory, by anketa měla více přiblížit vnímání občanů města celé problematiky. „Zjistíme, zda se lidé o dění ve městě vůbec zajímají. Význam tato anketa bude mít totiž jen v případě, že se se zapojí dostatek lidí," naznačil Švéda.

Velké náklady

Podle opozice by ale více lidí oslovila letáková forma ankety či přímo referendum. „Samotná koupě je nesmyslná záležitost. Nevím o tom, že by město mělo jasnou vizi, co se zámkem dál. Nevím ani, jaké jsou dosavadní náklady na provoz a co současné výstavy přináší," uvažoval opoziční zastupitel Karel Široký.

Podle něho není až tak důležitá částka, ze kterou zámek město koupí, ale spíše následné náklady. „Na to, aby objekt fungoval, je potřeba nejméně miliarda. Nyní má město v rozpočtu asi dvacet milionů ročně na investice. Znamenalo by to tedy, že se dalších padesát let se nedočkají lidé opravených chodníků," poukázal.

Záměr koupit krumlovský zámek schválili zastupitelé loni v červenci. Než ale radnice s majitelem podepsala smlouvy, skončil zámek v exekuci a soudní exekutor vyhlásil dražbu. Té ale nyní brání insolvenční řízení. Čas na případnou dohodu je do srpna.