Hrušovanská radnice koupila rozlehlý hotel s velkým pozemkem na hlavním náměstí loni v září. Nyní měli radní na stole nové žádosti o pronájmy některých prostor. „Prozatím jsme dosavadnímu provozovateli na dalšího půl roku pronajali restauraci. Pravděpodobně posléze na provozovatele restaurace vypíšeme nové výběrové řízení. Pokud jde o další části hotelu, nejdříve musíme předělat přinejmenším elektrické rozvody," uvedl starosta Miroslav Miloš.

O konkrétním využití hotelu ještě budou jednat zastupitelé. „Velmi pravděpodobně tam zůstane nějaké ubytování a část zamýšlíme využít pro kanceláře úřadu práce, který zatím sídlí zčásti u nás na radnici, zčásti ve Znojemské ulici na okraji města," přiblížil starosta nejpravděpodobnější z nových plánů.

Společnou úvahu potvrdil ředitel znojemského pracoviště úřadu práce Emil Čopf. „Bude zapotřebí dalších jednání a souhlasu našich nadřízených úřadů. Považoval bych za prospěšné, pokud se nám záměr podaří naplnit. Dostat obě naše pracoviště na jedno místo by bylo užitečné jak pro nás, tak pro klienty. Musíme ale samozřejmě domluvit mnoho detailů, včetně nákladů a podobně," řekl Čopf.

Tři zaměstnanci Úřadu práce nyní pracují na hrušovanské radnici, naproti hotelu, a vyřizují agendu kolem sociálních dávek a podobně. Čtyři další se v řadovém domku ve Znojemské ulici věnují uchazečům o zaměstnání. „V obou případech jde o prostory města, na Znojemské ale ani není kde zaparkovat. V novém by měli úřednici i klienti vše pohromadě, možnost parkování i bezbariérový přístup. Nyní musíme připravit doklady pro stavební řízení. vše by mohlo být hotové tak, aby úředníci mohli v novém pracovat od počátku příštího roku, " dodal starosta.

Ve Chvalovicích už dělníci v někdejších Alt hotelu již pracují. „Opravy budou stát kolem šestnácti milionů korun a hotové by měly být do podzimu," řekl již dříve starosta Chvalovic Zdeněk Karpinski.

Obec zamýšlí z hotelu udělat penzion s restaurací. Budovu Chvalovičtí koupili od předchozího majitele v obavě, že by tam mohl po prodeji případnému soukromému zájemci mohl vzniknout další vykřičený podnik.

Naproti tomu v Moravském Krumlově tamní radnice jen sleduje proměnu někdejšího hotelu Epopej, protože se na koupi předluženého objektu nedohodla s majitelkou. „Nyní tam funguje běžné asijské bistro, kam si zvykli chodit studenti. S ubytovnou velké problémy nejsou. Zřejmé bohužel je, že kvůli plánům budoucího majitele na obchod nebude dostupný společenský sál. Náhradu může poskytnout zámek, o jehož koupi usilujeme," uvedl starosta Tomáš Třetina.