Dominantní je v tomto ohledu postavení moravské metropole. „Na krajském celku se Brno podílelo více než třiaosmdesáti procenty u počtu zaměstnanců a u objemu výdajů na výzkum a vývoj,“ upozornil Karel Adam z krajské správy úřadu v Brně.

Naopak nejhůře podle nejnovější statistiky dopadly okresy, na které doléhají i nejvyšší podíly nezaměstnaných, tedy Hodonín a Znojmo. „Jde o dlouhodobý trend u obou okresů, navíc zde byly a jsou nejnižší mzdy. Naopak Jihomoravský kraj na tom špatně nebyl a není, ale vždycky tady fungoval přirozený Brnocentrismus. Kdo chtěl něčeho ve výzkumu dosáhnout, odcházel tam,“ řekl bývalý dlouholetý ředitel hodonínského úřadu práce Vladimír Šťáva.

Na pomoc rodině zavražděného místostarosty z Dražůvek založili transparentní účet, který vynesl víc než milion korun.
Pomoc pro pozůstalé po zastřeleném místostarostovi: sbírka vynesla přes milion

Připomněl místní výjimku z éry Československa. „Díky naftovým dolům vzniklo v Hodoníně jedno z největších výpočetních středisek ve státě. Podobné bylo jen v Praze, Brně, Ostravě a Bratislavě. Jenže po nástupu nové počítačové generace ztratila střediska opodstatnění,“ připomněl Šťáva.

Centrum zmizelo z mapy města. V celém hodonínském okrese, podobně i znojemském, výzkum a vývoj zajišťuje obživu jen necelé stovce obyvatel.

Na Znojemsku i tak doposud funguje nejstarší šlechtitelská a výzkumná stanice v zemi. „Po vysoké škole jsem tam pracoval. Až do roku 2005 se v ní šlechtilo pod podnikem Oseva. Šlechtitelské stanice tehdy byly ve Znojmě, Velkých Pavlovicích, Perné, Olešovicích. Později je privatizovali,“ přiblížil znojemský vinařský expert Jaromír Čepička.

Ekonom a ředitel Okresní hospodářské komory v Hodoníně Michal Švagerka věří, že se v budoucnu podaří regionům využít ve vědě a výzkumu dynamicky se rozvíjejícího Brna. „Jsou tam vysoké školy a technologické parky, což přirozeně koncentruje i mozky. V době moderních technologií, zvláště internetu, by nemělo už tolik záležet na dané lokalitě. Proto se také snažíme kampaněmi podchytit studenty a mladé podnikavé lidi, aby si udrželi vazby na Brno a přitom zůstali v regionu,“ konstatoval Švagerka.

Obec Dyje řeší pohyb těžkých náklaďáků vesnicí. Začala zamykat i závoru na mostě přes stejnojmennou řeku.
Vjezd na most přes Dyji přehradila závora. Řidiči nákladních aut musí pro klíč

Jak potvrdil hlavní ekonom českých investičních fondů Czech Fund Lukáš Kovanda, tak Brno je v Jihomoravském kraji jednoznačným centrem obecně. „Navíc je technologickým centrem z hlediska celorepublikového. Z toho plyne, že jeho dominance ve výdajích na vědu a výzkum je v porovnání s ostatními kraji a se situací v dalších zemích střední Evropy nadprůměrná,“ upozornil Kovanda.

Jižní Morava ve výzkumu a vývoji:
Blanensko: 339 zaměstnanců, výdaje 2018: 502 milionů korun
Brno-město: 6 135 zaměstnanců, výdaje 2018: 7 537 milionů
Brno- venkov: 440 zaměstnanců, výdaje 2018: 453 milionů
Břeclavsko: 142 zaměstnanců, výdaje 2018: 203 milionů
Hodonínsko: 96 zaměstnanců, výdaje 2018: 87 milionů
Vyškovsko: 124 zaměstnanců, výdaje 2018: 132 milionů
Znojemsko: 81 zaměstnanců, výdaje 2018: 128 milionů
zdroj: ČSÚ