Plochy vznikly tak, že na vyčleněných místech orné půdy o ploše několika hektarů vysadili odborníci stromy a řádky mezi nimi zatravnili. „I když prozatím vypadají na první pohled nezajímavě, jejich přínos pro oživení krajiny je zásadní. Kromě toho, že vytvořené lesíky rozčleňují rozsáhlé plochy orné půdy, fungují zejména jako útočiště různých druhů rostlin a živočichů, které jinak nemají v intenzivně obdělávané krajině šanci," popsal biolog Správy Podyjí Robert Stejskal.

Letošní průzkum zaměřený na hmyz například prokázal, že tyto květnaté oázy přitahují podle biologů některé zajímavé druhy brouků.

„Na kvetoucích barborkách obecných byl zatím jako na jediné lokalitě v Podyjí zjištěn vzácný nosatec Ceutorhynchus barbarae, známý z České republiky jen z ojedinělých nálezů. Porosty kakostu maličkého zde hostí další vzácné nosatce stepního charakteru – rýhonosce Lixus vilis a klikoroha Brachypera dauci," vypočítal Stejskal.

V případě obou druhů se jedná o vůbec nejzápadnější výskyt v Podyjí, kde se tito nosatci nachází jen sporadicky. Zvláště klikoroh patřil podle expertů dlouho k nezvěstným druhům.