O krok dál je projekt přestavby bývalého prvorepublikového hotelu v Šumné na domov pro důchodce. Obec nyní vyřizuje stavební povolení a žádost o peníze. Minulý čtvrtek o tom jednali tamní zastupitelé.

„Projekty už jsme kdysi měli připravené. Byl to však velmi velkorysý projekt a doba se trošku změnila. Proto jsme nechali vše přepracovat na menší kapacitu a tím pádem bude vše stát méně. Nyní vyřizujeme stavební povolení a žádost o dotaci," uvedl starosta Šumné Petr Cejpek.

Představitelé Šumné chtějí oslovit i vedení sousedních obcí a požádat je o spolupráci na projektu. „V budoucím domově s pečovatelskou službou budou ubytovaní především lidé ze Šumné. Pokud se k projektu připojí i některá ze sousedních obcí, mohl by domov sloužit i lidem z jiných vesnic," naznačil starosta.

Vedení Šumné tvrdí, že pokud vše půjde bez problémů, s přestavbou bychom mohli začít koncem příštího roku, maximálně počátkem roku 2015. „Kapacita penzionu bude dvacet lůžek, jsou tam jednolůžkové pokoje i pokoje pro páry. Zatím se pohybujeme v částce mezi patnácti až dvaceti miliony. Až bude projekt pro stavbu, částku budeme znát přesněji," řekl Cejpek.

Obec jako majitel budovy zveřejnila záměr vybudovat zde penzion pro seniory již před rokem. Opuštěná budova, vyhlášená za první republiky svými čaji o páté, by tedy měla opět ožít.

Hotel fungoval za první republiky pod názvem Hotel Šula a ještě do devadesátých let minulého století byl poměrně prosperujícím podnikem. „Bývalý hotel je hned naproti nádražní budově. Pokud si vzpomínám, asi do roku 1990 byl hojně navštěvovaný. Nechyběl tam výčep, jídelna, společenský sál, nabízel dokonce i ubytování. Na obědy se tam zastavovala spousta cestujících a pravidelnými hosty byli také dělníci z nedaleké pily," zavzpomínal rodák ze Šumné Antonín Šnajdar.

Dopravní tepna „Zajordání" zpříjemňovala přestupy na vlaky či autobusy právě občerstvením v hotelové restauraci. „V hotelu nocovaly také zájezdy. Za problémy, které nastaly v devadesátých letech, stály pravděpodobně restituční nároky nových majitelů a následně přehnané finanční požadavky na prodejní cenu. Obec objekt odkoupila až po letech. Ten začal bohužel pomalu chátrat," přiblížil novodobou historii Šnajdar.

Na slavné čaje o páté vzpomíná i Pavel Slabý ze Šumné. „Od rodičů vím, že v našem hotelu se pořádaly navštěvované a v okolí proslavené čaje o páté. Já sám jsem byl ještě příliš mladý, než abych mohl hotel navštěvovat. O plánu obce na zbudování penzionu jsem zatím nic neslyšel," poznamenal Slabý.

Historie hotelu sahá pravděpodobně do roku 1871, kdy došlo ke zprovoznění železniční tratě Vídeň Znojmo Moravské Budějovice Jihlava.

Nový dům s pečovatelskou službou by měl vyrůst za dva roky také v Dobšicích, v ulici Leska. Dvacetimilionová investice zajistí domov čtyřiadvaceti důchodcům. „Máme vypracovanou architektonickou studii a zadáváme ke zhotovení projektovou dokumentaci. Očekávám, že do konce roku se nám podaří získat stavební povolení," řekl již dříve starosta Jaroslav Jenšovský.

Ožít by brzy měla i nedokončená stavba kdysi vyhořelého kulturního domu v Těšeticích. Obec ji hodlá dostavět a část využívat také jako bydlení pro důchodce.