Za totality se pochmurnou panelovou budovou ve stráni u Hatí ozývaly rozkazy velitelů pohraniční stráže a vyjížděly z ní hlídky vojáků, hlídajících státní hranici republiky. Pak na dlouhá léta osiřela a stala se terčem nájezdů zlodějů. Ti ukradli, co šlo odmontovat. Nyní se prázdný a zdevastovaný objekt rozhodla oživit společnost, která v nákupním centru dlouhodobě podniká. Chce z něj udělat hotel.

Znojemskému deníku Rovnost záměr potvrdil generální manažer společnosti Excalibur City Karel Hudec. „Už v loňském roce jsme začali sanační práce. Objekt byl totiž poněkud v žalostném stavu. Letos počítáme s pokračováním sanačních prací celého objektu, který čítá několik budov. Současně chceme ještě letos zahájit stavební řízení na výstavbu dětského hotelu," uvedl Hudec.

Samotnou přestavbu budovy na hotel plánuje společnost na příští rok. „Doufáme, že v roce 2017 se nám podaří hotel zkolaudovat a otevřít," dodal Hudec.

Hotel by měl být zaměřený zejména na rodiny s dětmi a má mít sto až sto padesát lůžek. „Chceme našim návštěvníkům dětského zábavního parku Merlin´s Kinderwelt nabídnout ubytování a změnit jednodenní návštěvu na možnost vícedenního výletu. Hotel nabídne některé pokoje rodinám s malými či nejmenšími dětmi," naznačil Hudec.

Bývalou rotu koupili současní majitelé od Dyjákoviček. „Zastupitelé její prodej schválili jednomyslně. Jsem moc rád, že objekt a jeho okolí najde smysluplné využití. Dosud jen chátral," konstatoval starosta Dyjákoviček David Svoboda.

Na Znojemsku přitom již třetím rokem funguje dosud jediný hotel zaměřený právě na rodiny s dětmi, Babyhotel Karolínka ve Vranově nad Dyjí. „O záměru udělat v Hatích dětský hotel slyším poprvé. Bude to pro nás pochopitelně konkurence. Zatím jsme v regionu jediní, kdo podobné služby nabízí. Fungujeme třetím rokem a zájem o naše služby je slušný," konstatovala majitelka Karolínky Olga Rössová.

Představitelé společnosti Excalibor City uvažují také o vytvoření lesoparku v okolí budoucího hotelu. „Chceme nabídnout rodinám s dětmi možnost vyjít si do přírody. Park chceme doplnit atrakcemi pro aktivní odpočinek a zábavu, jako například kolotoče, houpačky, lanové dráhy a podobně, uzavřel generální manažer společnosti Karel Hudec.