Lazárek dodal, že vedení Znojma patrně pod vlivem mediálního poradce volí taktiku mrtvého brouka. „Nikdo nám neodpovídá a nekomunikují s námi. Do dnešního dne jsme například nedostali odpověď na petici, kterou jsme odevzdali před časem na radnici. Celá věc mě velmi mrzí. Doufám, že až přijde na řadu Horní park, budou na radnici prozíravější zastupitelé, kteří budou ctít tradici znojemských parků i názor veřejnosti," doufal Lazárek.

Poukázal také na to, že hlavní alej v Dolním parku bude tvořit javor horský. „Zásadní chybou je, že radnice nectí tradice našich předků. Navzdory našim argumentům město vybralo pro Dolní park javor horský. Tento druh sem rozhodně nepatří a naprosto změní charakter parku. Naše děti se pak po letech budou procházet ve studeném a nevlídném prostředí. Daleko vhodnější by byla lípa srdčitá nebo javor mléč. Javor horský navíc raší asi o to tři týdny později, zpozdí se tak i vnímání příchodu jara v parku," netajil roztrpčení Lazárek a dodal, že kraj smetl jejich námitky ze stolu a vůbec se jimi nezabýval. „Obnova městských parků je zpravidla spojena s kácením většího rozsahu. Současně však odstraněné dřeviny nahradí nová výsadba, takže ztráta funkce zeleně je pouze dočasná," napsal v rozhodnutí František Havíř, který je vedoucím odboru životního prostředí na krajském úřadě.

Zástupci Okrašlovacího spolku jen těžko tajili pohnutí. „To, co budovali naši předci staletí, skončí zřejmě ve štěpkovači. Kácením stromů přicházíme o kus domova," podotkl šéf Okrašlovacího spolku Otto Bouda.

Těžko hledal slova i Jiří Kacetl. „Nikdy jsme nerozporovali, že část stromů musí padnout. Většina z nich měla ještě perspektivu deseti let a mohly tady stát vedle mladých stromků. Poučit jsme se mohli ve Vídni, kde uplatňují postupné dosazování. Tento systém jsme navrhovali i pro Znojmo. Radnice ale oponuje, že lepší způsob je holosečný," naznačil zastupitel a člen Okrašlovacího spolku Jiří Kacetl.

Na dotaz Znojemského deníku Rovnost, který se týkal termínu kácení, odpověděla v polovině týdně radnice vyhýbavě. „Podle mých informací termín kácení zatím není stanoven," sdělila mluvčí města Zuzana Pastrňáková.

Podle ní vychází vedení Znojma při obnově parku z dokumentu Péče o stromy, zpracovaného v roce 2014 arboristy. „Zahrnuje výčet dřevin, které je nutné pokácet vzhledem k obnově aleje a které nemají na lokalitě další perspektivu. Stromy, které se ještě těší dobrému stavu, jsme v aleji a nejbližším okolí ponechali," vysvětlila před časem mluvčí radnice.

Aktuálně doplnila, že počet nově vysázených stromů se zdvojnásobí. „Obnova Dolního parku potrvá až do podzimu a součástí plánovaných prací je také důležitá rekonstrukce městského vodovodu, který prochází parkem, plní vodojem na náměstí Republiky a zásobuje celou jižní část Znojma," zdůraznila Pastrňáková.

S obnovou Městského parku začala znojemská radnice v roce 2013 a potrvá minimálně do konce roku 2022.

plány radnicePod motorovými pilami padlo v sobotu 44 stromů, které tvořily hlavní alej v Dolním parku.
Radnice slibuje, že náhrada bude více než dostatečná.
Do parku má přijít:
88 nových stromů
2 355 květin, cibulovin a trav
2 180 dalších rostlin
Obnova dolní části parku potrvá do podzimu.
Nejpozději do roku 2022 čekají změny i Horní park.
Zdroj: www.znojmocity.cz