Není sám, obávané housenky motýla zavíječe zimostrázového zahájily invazi na svou oblíbenou pochoutku po celé jižní Moravě. K jejich likvidaci jim stačí dny i pouhé hodiny. Mnohé keře se z jejich návštěvy už nikdy nevzpamatují.

O tisíce buxusů bojují s housenkami také zahradníci v zámeckém parku v Lednici na Břeclavsku. Už teď ale ví, že všechny se jim nepodařit zachránit. „Byla teplá zima, larvy ji přečkaly schované mezi listy a tak se letos housenky vyskytují v mnohem větší míře. Postřiky provádíme preventivně od začátku dubna i přesto se ale objevují poškozené keře,“ uvedl správce parku Oto Bernad.

Větrná elektrárna u Břežan na Znojemsku. Největší větrný park na jižní Moravě.
Obří větrná elektrárna bude mít 150 metrů v průměru. Vyroste u Břežan

Ví, že larvy se líhnou opakovaně. „Běžné postřiky na ně už často nezabírají, proto je kombinujeme s biologickými přípravky na bázi bakterií. Důležité je přidávat do postřiku i takzvané smáčedlo, aby roztok nestékal z listů a udržel se na nich,“ doporučil Bernad.

Respekt před škůdcem získali pěstitelé teprve nedávno. Když se v tuzemsku objevil poprvé před zhruba sedmi lety napáchal, v zahradách nevratné škody. Mnozí museli keře vykopat. „Dnes pozorujeme na buxusech kolem zámku a dole v parku spíš estetické škody, je to ale na úkor četnějších chemických postřiků. Ne vždy se nám ale daří je včas aplikovat kvůli počasí nebo silnému větru. Také proto neubráníme všechny buxusy,“ smiřoval se s úporností housenek Oto Bernad.

Vyšší náklady a také více času na udržení zdravého stavu rostlin vynakládají i pracovníci Městské zeleně Znojmo. „Už čtvrtý rok provádíme preventivní chemická ošetření hlavně na městských hřbitovech, kde se buxus vyskytuje nejvíc ale také v Jubilejním parku. Když byl zavíječ novinka, požral ve velké míře listy, keře ale byly schopny regenerovat,“ uvedl ředitel Městské zeleně Znojmo Radoslav Habrdle.

Zasáhnout mladé housenky

Podle odbornice Elišky Kopřivové z brněnského Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu už postřik na housenky v těchto dnech příliš nezabírá. „Na Znojemsku už byly zjištěny první kukly, kolem Brna a na Vyškovsku jsou dospělé housenky těsně před zakuklením. Účinnost postřiku na ně je v tomto stadiu velmi nízká, ideální je totiž zasáhnout mladé housenky. To bude odhadem asi za čtrnáct dní až tři týdny, když se začnou líhnout z vajíček,“ upozornila Kopřivová.

Ani tak by ale pěstitelé neměli ztrácet pozornost a to po celou vegetační sezónu. „Doporučuji prohlížet vnitřek keřů, v jehož středu se housenky schovávají. Rodí se ve dvou generacích ročně a když je příznivý podzim i ve třech,“ dodala Kopřivová.

Danielek se zavěšenými končetinami s rozlišením zlomené končetiny – červená náplast.
Unikátní léčba zlomeniny v Nemocnici Znojmo: chlapci visí nohy nad postelí

Ideálním registrovaným přípravkem k jejich hubení je Decis, který likviduje savé a žravé škůdce rostlin. Otrlejší zahradníci se mohou pustit do ručního sbírání larev, to však není možné v případě velkých zahrad a parků.

Zavíječ zimostrázový se do Česka rozšířil přes teplé oblasti Evropy z východoasijské oblasti asi před sedmi lety. Napadá keře zimostrázu a brsleny. Housenka oplétá rostlinu zámotkem, listy nakousané housenkami odumírají a schnou, rostlina často působí zcela odumřelým dojmem. V případě výrazného přemnožení může docházet až k holožíru.