Jeho blízký měl pozitivní test na koronavirus. Lékař ho proto také poslal na vyšetření. „Bylo to v pondělí. Na testy jsem šel do brněnské svatoanenské nemocnice. Nejdřív hrozilo, že budu muset čekat týden, naštěstí se pak ale někdo odhlásil ze středečního termínu. Takže nakonec jsem se na test dostal v době, která byla v pořádku,“ popsal peripetie Jihomoravan Jan, který si nepřál vzhledem k citlivosti tématu uvést celé jméno. Redakce jej zná.

Kde se dá testovat.Zdroj: DeníkČekací doby na testování na Covid-19 na jihu Moravy se zatím pohybují průměrně v řádu pár dnů. Zástupci všech zařízení ale shodně uznávají, že zájemců neustále přibývá. „Nyní zaznamenáváme velký zájem, jsme přetížení,“ uvedla třeba vedoucí laborantka brněnské Cytogenetické laboratoře Romana Kamermeierová.

Co se týče čekací doby na vyšetření, lepší postavení mají v kraji lidé, jejichž otestování nařídili hygienici nebo lékaři. Mohou si vybírat z více termínů. Třeba v bohunické fakultní nemocnici v Brně si indikovaní pacienti na termín počkají pouze pár dní, zatímco samoplátci podle čtvrteční kontroly redaktorů Deníku v rezervačním systému nejméně dva týdny. Aktuálně nemocnice testuje samoplátce pouze dva dny v týdnu. „Od pondělí čtrnáctého září už je ale otestujeme denně,“ slíbil mluvčí zařízení Pavel Žára.

Nemocnice u sv. Anny v Brně. Ilustrační foto.
Zákaz návštěv, rozhodli u svaté Anny. Víme, jak to mají další nemocnice v Brně

Naopak ve znojemské a brněnské pobočce laboratoří SynLab odebírají vzorky aktuálně pouze samoplátcům. „V horizontu týdnů ale plánujeme otevření nového mobilního odběrového pracoviště v Brně, kam budou moct docházet jak samoplátci, tak indikovaní pacienti. Nyní pracujeme na administrativě spojené s otevřením," nastínila vedoucí laboratoří SynLab Jarmila Bečvářová.

V brněnské svatoanenské nemocnici zatím mají samoplátci a indikovaní pacienti šance stejné. „Zatím v objednávání nerozlišujeme. Čekací doba je v průměru dva až tři dny,“ řekla mluvčí Dana Lipovská.

Služeb soukromé laboratoře využil i Brňan Lukáš, který si rovněž nepřál uvést celé jméno. Zvolil kliniku Elisabeth Pharmacon. „V neděli jsem přiletěl ze španělské Malagy a kvůli vládním nařízením jsem si test musel nechat udělat. Tahle klinika byla jediná v Brně, kde nebyly kompletně obsazené termíny třeba na týden až dva dopředu, jak je to třeba u většiny nemocnic," popsal zkušenost mladý muž.

Další místo na Hodonínsku

V aktuálně nejhůře koronavirem postiženém regionu v kraji, na Hodonínsku, pro samoplátce svitla nová naděje v podobě dalšího testovacího místa soukromé laboratoře v Rohatci. „Volné termíny máme hned na další den,“ uvedla ve čtvrtek mluvčí Spadia Lab Simona Součková.

Kde se dá testovat.Zdroj: DeníkTřeba zájemci o testování ze Znojemska za ním musí vyjet mimo region. Ve znojemské nemocnici testují nyní jen indikované pacienty. „O rozšíření i pro samoplátce aktuálně neuvažujeme,“ řekla mluvčí nemocnice Petra Veselá.

Ve většině nemocnic i soukromých laboratoří se samoplátci na testy objednají online, pouze v pár zařízeních existují jen telefonické linky.

Podle posledních údajů krajské hygienické stanice bylo na jihu Moravy 766 pozitivních případů. „Za posledních čtyřiadvacet hodin přibylo 105. Nemocnice hospitalizovaly tři nové pacienty, jeden člověk s koronavirem zemřel," sdělila ve čtvrtek Renata Ciupek.

Ilustrační foto.
Čtenáři Deníku: Silnice na jihu Moravy? Mizérie. Rezidentní parkování nechceme

Nárůst počtu případů je podlení ní v posledním týdnu nejvyšší v okresech Hodonín a Blansko. „Cestu šíření nákazy se ve všech případech podařilo zpětně identifikovat. Všechna tato ohniska výskytu jsme zajistili cílenými opatřeními. Kromě pracovních a rodinných kolektivů zjišťujeme vazby pozitivních lidí na účast na rodinných oslavách, svatbách a podobných společenských událostech, s četnými vazbami na výskyt mimo Jihomoravský kraj," zmínila Ciupek.

Více než 850 Jihomoravanů je v karanténě.