Starosta Miroslavi Forman uvedl, že důvodů k odvolání dosavadního vedoucího zámku bylo víc. „Tím hlavním bylo hrubé porušení pracovní kázně. Řízením zámku je nyní pověřený místostarosta Roman Volf. Bude podepisovat všechny důležité dokumenty a řešit provozní záležitosti," přiblížil starosta Forman.

Patrně ještě před letními prázdninami vypíše město nové výběrové řízení. „Hledáme také průvodce na hlavní sezonu, kteří budou pracovat na základě dohody," řekl Forman.

První muž Miroslavi si je jistý, že správce pro zámek vybrali před rokem správně. „Pan Drahokoupil naprosto splňoval kvalifikaci a předložil písemně nejlepší koncepci pro fungování zámku. O jeho předpokladech nebyly pochybnosti, i když ho předcházela poněkud horší pověst ve vztahu k závazkům a exekucím," připustil starosta.

Představitelé města ale soukromé záležitosti svého správce neřešili. „Pan Drahokoupil bohužel šanci, kterou dostal, nevyužil. Můžeme mluvit o velkém lidském selhání," dodal starosta s tím, že někteří lidé se nyní mohou tehdejším výběrem cítit dotčeni.

Bývalý správce zámku potvrdil, že ve funkci skončil. „Odvolání jsem převzal osmnáctého května. Zámek teď vede místostarosta Volf, já jsem zaměstnancem. S městem jsme se dohodli, že se k celé věci nebudu blíže vyjadřovat," řekl Ivo Drahokoupil.

Události spojené s jeho odvoláním sledují někteří obyvatelé Miroslavi s jistým ulehčením. „Když jsme se s manželkou dozvěděli, že pan Drahokoupil má na zámku spravovat sbírky Pavla Krbálka a Anny Počarovské, byli jsme zděšení," zmínil například Petr Juračka.

Svůj nesouhlas se jmenováním vedoucího zámku dali před rokem Juračkovi najevo písemně. „Patříme mezi ty, které podvedl a okradl. Souvisí to s působením na jeho pozici makléře v konzultační společnosti. V roce 2010 nařídil soud na pana Drahokoupila exekuci," napsali v dopise manželé Juračkovi.

Rada města tehdy neshledala důvody ke změně svého rozhodnutí. O správném výběru správce neměl žádné pochybnosti ani tehdejší místostarosta Drahoslav Mikulka. „Prokázal totiž perfektní jazykové vybavení a nebyl nijak protežovaný. Nyní ale bylo nutné řešit tvrdě jeho excesy," řekl.

K 23. květnu pak skončil na své vedoucí pozici i Oto Schlesinger z pečovatelského domu. Mohly za to finanční nesrovnalosti v účetnictví této organizace.