Ty největší poklady se podle tamního kastelána Radka Ryšavého ukrývaly na půdě bývalé sýpky na prvním nádvoří. „V suti pod podlahou jsme nalezli například keramické lahve, zřejmě z 19. století. Nejspíše šlo o lahve pivní, jejich obsah však za tu dobu dávno vyprchal, všechny byly prázdné.

Našla se i keramická zátka s nápisem Rudolf Wotzilka Znaim Brauerei. Tedy zátka z lahve od piva z privátního znojemského pivovaru. Zajímavá je i lahvička na parfém pocházející z Paříže, kožená bota i dámský střevíc,“ přiblížil Ryšavý.

Z kuchyně se na půdu dostala zřejmě již nepoužívaná vařečka, naběračka na knedlíky, forma na bábovku, keramický pekáč, miska, talíř z vranovské kameniny. „To vše jsme našli v suti rozbité a poškozené. Je možné, že to byl vzkaz předchozích generací. Lidé na půdu snad záměrně skryli předměty, které v kuchyni již dosloužily, v naději, že je někdo v budoucnu objeví, což se nám právě podařilo. Našli jsme nůžky, zátku ze sudu, prázdné krabičky od sirek, řetěz na dobytek, zhášeč petrolejových knotů, krabičku od mýdla a další předměty,“ pokračoval ve výčtu Ryšavý.

Na jiném místě půdy, konkrétně na římse za pozednicí nalezli řemeslníci i původní pálenou tašku s letopočtem 1778, tedy z doby, kdy všechny střechy dostaly svůj současný tvar a sklon.

Unikátní je i objev plechového chrliče, který sváděl dešťovou vodu ze střech do parkánu (prostor mezi opevněním – pozn. redakce). „Mistr klempíř si s ním skutečně vyhrál, neboť z něj vytvaroval zubatou příšeru s hadím jazykem,“ vyzdvihl kastelán Ryšavý.

Všechny předměty našli řemeslníci podle něj v sutinách pod podlahami nebo schované za trámy, kam se běžně není možné dostat. „Nejedná se o žádný hrnec se zlaťáky, ale každý drobný předmět, který jsme našli, je pro nás zajímavým dokladem každodenního života zámeckého personálu v minulém a předminulém století,“ upozornil Ryšavý s tím, že po prozkoumání a zaevidování nálezů je časem chtějí ukázat i návštěvníkům.

Jak se na půdu dostaly třeba lahve s pivem vyvolává otázky, zda si je tam někdejší zaměstnanci neschovávali pro sebe. „Na půdě lahváče? Z minulosti? Super!“ netajil se nadšením na facebooku zámku například Miroslav Breburda z Brna.

Rozsáhlé opravy zámku za zhruba padesát milionů korun trvají už čtyři roky. V plné kráse ho uvidí návštěvníci příští rok. „Věž, pokladna a úřednický dům jsou již opravené, dokončuje se střecha sýpky a spojovacího krčku do kaple. Ještě v létě jsme opravovali komíny a krovy. Na jaře práce dokončíme opravou střech na dvou strážních domcích u hlavní brány. Vranovský zámek tak bude mít kompletně obnovenou krytinu z pálených tašek,“ přiblížil Ryšavý.

Neuvěřitelně rychle splnili dobrodinci vánoční přání nevyléčitelně nemocné Karolínce z Moravského Krumlova. Na speciální ortézy jí poslali 300 tisíc korun.
Karolínka z Krumlova si přála ortézy, aby mohla chodit. Dostala je i díky vám

Kvůli koronavirovým opatřením si ale návštěvníci letos moc neužili ani nově opravenou zámeckou věž s vyhlídkou. „ Na původní místo se po opravě vrátila i někdejší železná korouhev v podobě rytíře v plné zbroji, který hlídá vstup do zámeckého nádvoří. Lidé obdivovali věž i po technické stránce. Například vnitřní dřevěné konstrukce jsme vyrobili se ctí k řemeslu. Schodiště tak mají tesané čepy nebo dřevěné hřeby,“ podotkl Ryšavý.

Na věž si podle něj v příštím roce budou moci zájemci vystoupat i bez průvodce. „Prohlédnou si všech šest podlaží věže a po vyšlapání sto pětadvaceti schodů si užijí výhledy na zámecký areál a krajinu Podyjí,“ pozval kastelán Radek Ryšavý.

Těší se i Lenka Jedináková z Náchoda. „Příští rok si všechny novinky doufám zkontroluji, včetně vyhlídkové věže, kterou jsem letos nestihla,“ má v plánu.