„Zvlášť malé děti nedokážou důsledky svých často originálních nápadů domyslet, zvýšený dozor během prázdnin je na místě. Tresty by ale měly být pouze výchovné,“ radí Petra Malíková, ředitelka Pedagogicko-psychologické poradny ve Znojmě.

Ilustrační foto.
Chvíle hrůzy na Kyjovsku: děti zmizely rodičům, všiml si jich až řidič autobusu

Chvíle hrůzy zažili hned v prvních dnech prázdnin rodiče v obci na Kyjovsku. Malí sourozenci využili chvilky bez dozoru a bezpečí rodinného dvorku opustili kvůli dobrodružnému výletu linkovým autobusem. „Tajně do něj nastoupili zadními dveřmi a dojeli až do několika kilometrů vzdáleného města,“ uvedl mluvčí jihomoravských policistů Petr Vala.

Malých nezbedů si všiml řidič, který přivolal na pomoc místní policisty. „Ti se vydali zpět po trase, zda náhodou cestou nepotkají nějaké vyděšené rodiče. Zanedlouho se na ně usmálo štěstí a malé předškoláky po pár minutách opět vrátili šťastné rodině,“ potvrdil šťastný konec sourozenecké výpravy Petr Vala.

Dobrodružství si chtěl užít i čtrnáctiletý odvážlivec, který se na Hodonínsku vydal v noci na tajnou vyjížďku dědovým autem. Jeho počínání naštěstí včas uťali náhodně hlídkující policisté. „K jejich údivu na ně z vozidla od volantu koukal čtrnáctiletý chlapec. Uvedl, že vozidlo si tajně půjčil od dědečka, u kterého tráví prázdniny,“ uvedl policejní mluvčí Petr Zámečník.

Ilustrační foto
Léto s ostudou: čtrnáctiletý kluk řídil auto, sebral ho dědovi na Hodonínsku

Neobvyklé trávení volného času v tomto případě podle něj pohybovalo za hranou zákona. „Apelujeme na rodiče, babičky, dědečky, vysvětlete dětem riziko podobných dobrodružství a možné následky. Stejně tak raději uchovávejte klíče od motorových vozidel mimo dosah dětí. Můžete se tak vyhnout mnoha nepříjemnostem,“ upozornil v souvislosti se začínajícími prázdninami Zámečník.

Také podle psycholožky Petry Malíkové by měli rodiče a prarodiče své potomky alespoň jedním okem neustále sledovat a o prázdninách dbát více na zabezpečení dveří a zahradních branek. „Děti mívají momentální nápady, při nichž chtějí zažít dobrodružství. Nebezpečí na ně může číhat i v malém zahradním jezírku či blízkém lese. Proto by měli být rodiče a prarodiče více ve střehu nebo třeba pověřit dohledem staršího sourozence,“ doporučila Malíková.

Během týdenního kurzu se účastníci seznámili s téměř stovkou deskových her, z nichž většinu si i zahráli.
Kdo si hraje, nezlobí. A nestárne. To vědí nadšenci do deskových her

Problém podle ní je, že i o prázdninách bývají rodiče často pracovně vytížení a mnoho babiček a dědečků ještě není v důchodu. Ke klidu by mohlo přispět přihlášení dětí do příměstských táborů nebo je zaměstnat společným programem.

Pokud už děti ztropí nějakou klukovinu, doporučuje psycholožka pouze výchovné tresty. „Teenageři například zkouší sprayovat, pokud se tak stane, měli bychom je donutit k tomu, aby se majiteli poškozeného předmětu či domu omluvili osobně. Nabídli pomoc při odstranění graffiti nebo zaplatili škodu ze svého kapesného,“ uvedla Petra Malíková.

S mírnými obavami, přesto se na svá vnoučata těší i manželé Vitáskovi z brněnského Jundrova. „Chceme mladým pomoct s prázdninami a také si vnoučata užít. Na druhou stranu už přece jen nemáme tolik energie, abychom dětem celý den stačili. Naštěstí jsme dva, tak se o dozor podělíme,“ plánoval Josef Vitásek.